SKUPŠTINA USK: USVOJEN BUDŽET U IZNOSU OD BLIZU 224 MILIONA MARAKA

- Unsko-sanski kanton je konačno dobio budžet. Usvojen je u predloženom iznosu od 223 milona i 916 hiljada maraka, rukama 17 skupštinskih zastupnika

  • AUTOR: rtvusk
  • 02.04.2018 - 18:11
  • 1730

BIHAĆ, 2. aprila - Zastupnici u Skupštini Kantona usvojili su budžet za ovu godinu u iznosu od skoro 224 miliona maraka.  U odnosu na nacrt, budžet je veći za oko pet miliona maraka. Veći je i ako ga usporedimo sa prošlogodišnjim za  2%.  I dok u  opoziciji tvrde da je budžet nerealan,  pozicija je ubijeđena da će ovakvim budžetom biti moguće izvršiti sve obaveze prema korisnicima.  Kažu, mnogo je pozitivnog u ovogodišnjem budžetu od povećanja plata obrazovanju, policiji i zdravstvenim radnicima do izdvajanja za poljoprivredu. 

Unsko-sanski kanton je konačno dobio budžet. Usvojen  je  u predloženom iznosu od 223 milona i 916 hiljada maraka,  rukama  17   skupštinskih zastupnika. Tok  rasprave mogao se predvidjeti,  jer  obično kada se raspravlja o važnim pitanjima, poput raspodjele novca,  stajališta opozicije i pozicije su dijametralno suprotna. U  Klubu A-SDA   nisu za ovakav budžet. Slično, u SDP-u kažu da je  budžet  sa aspekta prihodovne strane predimenzioniran i  da njegovo izvršenje neće biti realizirano u tekućoj  fiskalnoj godini.

Za razliku od A-SDA i SDP-a, Laburisti su podržali predloženi budžet. Ističu  da  je ovaj dokument trebao ranije biti usvojen  kako bi institucije sistema nesmetano funkcionisale.

U SDA ističu kako je rast poreznih prihoda u odnosu na  prošlu fiskalnu godinu evidentan,  što ohrabruje,   ako se uzme u obzir  činjenica  da oni čine ukupno 75 posto planiranih prihoda.  Prozvali su opoziciju zbog nepodržavanja budžeta, iako je u velikoj mjeri  udovoljeno njihovim zahtjevima.

Budžet je, prema riječima premijera Huseina Rošića, po mjeri svih  njegovih  korisnika, tako da će, tvrdi,  sve obaveze biti  uredno servisirane.

Premijer dodaje da su rashodi u u tekućoj budžetskoj godini oko 200 miliona, a ostatak  od 24 miliona bit će utrošeno na izmirenje obaveza iz ranijih godina,  kredite, kamate i donacije.

Osim budžeta, prvi dio današnja Skupštine bio je u znaku RTV USK, tačnije imenovanja Skupštine društva. RTV USK već određeno vrijeme nema ovo upravljačko tijelo  te je provedena procedura oko imenovanja. Danas je i zvanično okončana, nakon što su predloženi  kandidati dobili podršku  većine. Za poziciju ovo je  bila obaveza koju je zakonodavna vlast bila dužna izvršiti, istina tek iz trećeg pokušaja, dok  u opoziciji kažu da  je sada otvoren put za smjenu aktuelne uprave preduzeća na čelu sa direktorom Izanom Mustafićem. Podsjetimo, u septembru prošle godine  većina u Skupštini uskratila je podršku Izvještaju o radu  RTV USK  za 2016. godinu, iako su  mnogi bili mišljenja da  su u kantonalnom mediju načinjeni mnogi pomaci.

Trebalo je  nekoliko mjeseci  i dva neuspjela pokušaja da bi se  danas većina od 16 poslanika  konačno usaglasila  oko  nove  Skupštine društva   Kantonalne radio-televizije.K omisija za izbor i imenovanje odavno je  predložila imena kandidata, samo je bilo pitanje kada će se politika složiti s tim. A ima li boljeg tajminga od onog  kada se usvaja budžet. Pozicione stranke ne vide ništa sporno oko provedene procedure  jer  Televizija nije imala skupštinu i sada je, kažu,  taj posao završen. Za opoziciju  priča se tek otvara, kao i put za smjenu  direktora Izana Mustafića.

Najveća opoziciona stranka, A-SDA nije dala podršku imenovanju jer  smatraju da će vladajuće stranke preko  nove  Skupštine  društva  nastaviti sa pritiskom  miješanja u uređivačku politiku kuće.

Članove novoimenovane Skupštine Laburisti kažu nisu predlagali, ali su  ih podržali jer Televizija mora funkcionisati. A da su imenovanja politička, u ovoj stranci ne spore.

Poslanik Nisvet Jusić podsjetio  je da priča oko imenovanja Skupštine  traje dugo, i krenula je nakon što je  većina u Skupštini  odbila Izvještaj o radu ove kuće i indirektno uskratila podršku Mustafiću.  

Bilo kako bilo, Skupštinu  koju čine Admir Trgić, Emil Šehić, Mirela Karabegović, danas  su podržali   Klubovi SDA, DF, Laburisti   te poslanik Admir Mušanović iz SBB, koji je odmah po završetku glasanja napustio sjednicu ne htijući svoj stav obrazložiti pred kamerama. Pred  novom upravljačkom skupštinom je puno posla. Koji  će biti njeni  prvi potezi, uskoro će se znati  i time dobiti potvrda  da li je smjena aktulene uprave samo u sferi  spekulacija ili je ova kuća ipak dio političkog zalogaja. Podsjetimo da su ranije, pokazalo se,  pogrešne odluke politike ovu medijsku kuću koštale na stotine hiljada maraka. 

U nastavku zasjedanja  podršku je skoro jednoglasno dobio i rebalans Finansijskog plana ZZO USK za 2018.godinu.  Kako je istakao direktor Zavoda Almin Handanagić,  u odnosu na 2017.godinu kada je  budžet Zavoda iznosio 97 miliona maraka, ovim rebalansom je uvećan za oko osam miliona.   U odnosu na početni plan koji je usvojen u decembru prošle godine,  uvećan je za oko 5 miliona i 300.000 maraka.  Sredstva će biti raspoređena zdrvastvenim ustanovama,  ističe  Handanagić, od čega Kantonalnoj bolnici „Dr. Irfan Ljubijankić“ blizu 4 miliona maraka.

 

 

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING