SKUPŠTINA USK: U DRUGOM DIJELU DANAŠNJE SJEDNICE NA STOLU BILI TZ USK I TURIZAM

- U drugom dijelu Skupštinskog zasjedanja nakon rasprave zastupnici su dali svoj glas za Nacrt Zakona o turizmu. I pozicija i opozicija ovo je istakla kao strateški sektor privrede koji do sada nažalost nije bio dobro reguliran zakonskim propisima. Po Zakonu o turizmu koji je usvojen 2017. nisu riješena ključna pitanja funkcionisanja TZ USK, te je Ministartvo privrede išlo u izradu novog Zakona, za koji je prihvaćena i skraćena procedura javne rasprave, koja će trajati 7 dana

  • AUTOR: rtvusk
  • 12.07.2019 - 18:58
  • 357

USK, 12. jula - Priči o Turističkoj zajednici USK još se ne nazire kraj. Postoje i stara i novoformirana, a ni jedna trenutno nije u funkciji.

Izmedju tog je vakum koji u jeku turističke sezone znači da država ima jako malo koristi od  gostiju koji posjećuju kanton. To je kompleksan problem, ali uz dobru volju i sistemska rješenja može se za vrlo kratko vrijeme regulisati. Tokom diskusije o ovoj temi zastupnici su reagirali na prijedlog brisanja člana 105. kojim se obaveze stare TZ ne bi prenijele u novo zakonsko rješenje. Uz to zastupnici su ponudili više prijedloga a nakon rasprave dali zeleno da se konačno zakonski riješi pitanje turizma u USK.

Uz Zakon o turizmu danas je usvojen i Zakon o inspekcijama USK kojim se prvenstveno želi uticati na privredna kretanja i stvaranje novih radnih mjesta uz sprečavanje rada na crno i sive ekonomije.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING