SKUPŠTINA USK: CJELODNEVNA RASPRAVA O DNEVNOM REDU

- Od jutros trajala rasprava oko usvajanja dnevnog reda sa dopunom treće tačke, koja se ticala imenovanja privremenog upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, te izbora predsjedavajućeg, njegovog zamjenika i članova skupštinskih radnih tijela - Klub zastupnika iz reda srpskog naroda smatra da je narušen njihov vitalni interes

  • AUTOR: rtvusk
  • 19.05.2017 - 17:52
  • 1245

BIHAĆ, 19. maja – U prvom dijelu 31. sjednice Skupštine Unsko-sanskog kantona (USK) vođena je rasprava oko usvajanja dnevnog reda sa dopunom treće tačke, koja se ticala imenovanja privremenog upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, te izbora predsjedavajućeg, njegovog zamjenika i članova skupštinskih radnih tijela.

Iako je ova tačka usvojena natpolovičnom većinom, Klub zastupnika iz reda srpskog naroda smatra da je prekršen Ustav, te narušen njihov vitalni interes. Stoga će, kako su najavili, uložiti dopis Ustavnom sudu BiH da se preispita cijeli slučaj.

Ni ova sjednica Skupštine nije prošla bez verbalnih okršaja i prebacivanja krivice za trenutno stanje u USK-u. Pomenuta tačka dnevnog reda povukla je čak međusobna optuživanja za to ko je u ratnom periodu bio na čijoj strani, a išlo se do te mjere da se naruši i današnji suživot.

Optužbe na račun Skupštine i Vlade upućene su nakon što je kazano da su u nova skupštinska radna tijela birani zastupnici trenutne većine koju čine SDA, DF i Laburisti zajedno sa zastupnicima SBB-a, koji inače predstavljaju opoziciju. Stoga su u Klubu zastupnika srpskog naroda pokrenuli pitanje zaštite nacionalnog vitalnog interesa.

Protiv novih imenovanja bili su i zastupnici A SDA, pogotovo zato što su kako kažu skupštinski materijali zatupnicima dostavljeni na samoj sjednici.

U poziciji tvrde da je današnja odluka uslijedila u cilju deblokade rada Skupštine i USK-a, te da nikom ne pada na pamet ugroziti bilo koga.

Odluka je usvojena s nadpolovičnom većinom, uz to da će procedura oko zahtjeva srpskog naroda biti ispoštovana, a zakazana je i nova sjednica kako se ne bi prekinulo sa njenim i redovnim radom, kaže predsjedavajući Hušić.

Inače, privremeni Upravni odbor Univerziteta činit će Mahmut Alagić, Edvin Bolić, Fadila Tatarević, Edvin Alijanović, Anel Šahinović, Emira Bajrić, Samir Vojić, Amir Sijamhodžić i Emina Velić.

U nastavku zasjedanja zastupnici su usvojili izvještaj o radu Unsko-sanskih novina, muzeja, plan i program rada Komisije za koncesije, dok izvještaj o radu ove komisije nije dobio podršku poslanika, kao ni Veterinarskog zavoda.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING