SKUPŠTINA NA VANREDNOJ SJEDNICI USVOJILA ODLUKU O PRIVREMENOM FINANSIRANJU KANTONA

- Nacrt budžeta za 2019. očekuje u skupštinskim klupama već u januaru. Ukoliko se usvoji ići će u javnu raspravu, tako da bi se prijedlog budžeta u Skupštini mogao naći u februaru, kaže Vedran Prša, ministar finansija u Vladi USK

  • AUTOR: rtvusk
  • 31.12.2018 - 16:29
  • 725

BIHAĆ, 31. decembra - Nakon što u petak nije održana redovna, danas je na zahtjev 16 zatupnika održana vanredna sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona. Svi materijali, nakon iscrpnih rasprava, usvojeni su, a najznačajnija svakako je odluka o privremenom finansiranju Kantona za prva tri mjeseca naredne godine, zahvaljujući kojoj je omogućeno njegovo nesmetano funkcionisanje.

Skupština Unsko-sanskog kantona na danas održanoj vanrednoj sjednici usvojila je odluku o privremenom finansiranju Kantona za prva tri mjeseca naredne godine, dok se Nacrt budžeta za 2019. očekuje u skupštinskim klupama već u januaru. Ukoliko se usvoji ići će u javnu raspravu, tako da bi se prijedlog budžeta u Skupštini mogao naći u februaru, kaže Vedran Prša, ministar finansija u Vladi USK.

Zastupnici su zatim usvojili i odluku o privremenom finansiranju Zavoda za zdravstveno osiguranje, za prvi kvartal iduće godine, u iznosu od preko 25,5 miliona maraka, s obzirom na to da financijski plan za 2019. nije donesen. Usvojena je i odluka o visini premije, koja će i u narednoj godini iznositi 20 maraka, a moći će se uplatiti do kraja aprila.

Prihvaćen je i Finansijski plan Službe za zapošljavanje za 2019. u iznosu od oko 12,5 miliona maraka. Zastupnici su usvojili i rebalans plana Unsko-sanskih šuma za ovu godinu, kojim su prihodi i rashodi smanjeni za oko 2,7 miliona, dok je dobit sa planiranih 65 smanjena na tek 20 hiljada maraka.

Dato je i ovlaštenje Dragani Bajrić za obavljanje poslova sekretara Skupštine Kantona.

Zanimljivo je da su svi današnji materijali dobili većinsku podršku, uz tek jedan ili nekoliko suzdržanih. Međutim, „zakulisnih“ političkih igara, ni danas nije nedostajalo. Krenulo je sa obrazloženjem zastupnika Hajrudina Halilovića o nedolasku na sjednicu u petak. Ustvrdio je da je tog dana imao dan operacija.

Međutim, u javnosti su se pojavile špekulacije da Halilović na sjednicu nije došao jer mu u njegovoj stranci nije udovoljeno da bude zastupnik i u Domu naroda. On nam je to demantirao, kao i njegov stranački kolega Zikrija Duraković. Bilo je i zastupnika koji su ove tvrdnje iznijeli javno, za skupštinskom govornicom.

Zanimljivo je i to da su danas zastupnici SDA podržali i dnevni red i sve materijale, za razliku od petka, iako je riječ o istim materijalima.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING