SISTEM OBRAZOVANJA HITNO USKLADITI SA TRŽIŠTEM RADA

- „Obrazovanje u funkciji unaprijeđenja konkurentnosti radne snage i razvoj lokalne ekonomije“ naziv je danas održanog radnog sastanka Savjeta za ekonomski razvoj grada Bihaća. Sadašnji sistem obrazovanja neusklađen je sa potrebama tržišta radne snage i privrede, stoga je neophodno nešto mijenjati mišljenje je čalanova Savjeta. Pitanje kvalifikovane radne snage nije samo problem s kojim se susreće Grad Bihać, Unsko-sanski kantom, već širi region

  • AUTOR: rtvusk
  • 27.12.2018 - 17:19
  • 345

BIHAĆ, 27. decembra - Privatni sektor već izvjeno vrijeme signalizira  vlastima, od lokalne zajednice do državnog nivoa, da sadašnje obrazovanje proizvodi kadrove koji nisu usklađeni sa sadašnjim potrebama tržišta rada.

Svoje mišljenje o ovoj problematici dali su i predstavnici Ministarstva obrazovanja USK i Univerziteta u Bihaću. Stava su, da ukoliko obrazovanje želi pratiti potrebe privrede, sadašnji nastavni planovi i programi moraju doživjeti značajne izmjene.

Deficit kvalitetne radne snage izazov je sa kojim se već odavno susreću brojne privredne djelatnosti. Jedan od razloga je neprilagođen obrazovni sistem, a  drugi je aktuelna liberalizacija kretanja ljudi. Ovaj problem, mišljenja su učesnici sastanka, zahtijeva sveobuhvatno, sistemsko i dugoročno, a ne privremena i kratkotrajna rješenja.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING