SIRIJA: TEŠKO NAORUŽANJE POVLAČI SE S LINIJA FRONTA U IDLIBU

- Naci Mustafa, glasnogovornik Fronta za nacionalno oslobođenje Sirije, koji je dio Slobodne sirijske vojske (FSA) izjavio je kako je opozicija u Idlibu počela povlačiti oružje

Sporazumom je predviđeno formiranje demilitarizirane zone
  • AUTOR: Anadolija
  • 07.10.2018 - 06:18
  • 381

IDLIB, 6. oktobra (AA) – U okviru dogovora koji su Turska i Rusija postigle u Sočiju, sirijska opozicija povlači teško naoružanje s linije fronta u Idlibu, javlja Anadolu Agency (AA).

Naci Mustafa, glasnogovornik Fronta za nacionalno oslobođenje Sirije, koji je dio Slobodne sirijske vojske (FSA) izjavio je kako je opozicija u Idlibu počela povlačiti oružje.

”Sukladno dogovoru iz Sočija, počelo je povlačenje teškog naoružanja s linije u Idlibu”, dodao je Mustafa.

Istakao je kako će lakše naoružanje ostati na linijama fronta, zbog mogućih napada od strane pripadnika režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

”Izvlačenje teškog naoružanja odvija se pod koordinacijom turskih zvaničnika”, pojasnio je.

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i njegov ruski kolega Vladimir Putin 17. septembra su dogovorili poduzimanje dodatnih mjera kako bi se očuvalo primirje u Siriji.

Sporazumom je predviđeno formiranje demilitarizirane zone na liniji od 15-20 kilometara i to do 15. oktobra. Nadzor bi trebali voditi turski i ruski vojnici.

Opozicija, Hay’at Tahrir al-Sham, pripadnici režima i strane terorističke grupe, duž linija fronta trebaju, povući teško naoružanje u demilitariziranoj zoni koja će biti utvrđena prema uslovima na terenu. Strane koje će povući teško naoružanje, nastavit će same štititi granice područja koja kontroliraju. Zemlje garanteri, Turska i Rusija će imati koordinirane patrole u demilitariziranoj zoni.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING