SIRIJA: NAKON AMERIČKOG BOMBARDOVANJA KAPACITETI ZA IZVOĐENJE ZRAČNIH UDARA ZNAČAJNO UMANJENI

- Pogođeno je 20 letjelica na zemlji i uništeno je na desetine skloništa za avione, gorivo i municiju u samoj bazi, a raketna protuzračna odbrana baze je potpuno izbačena iz stroja

  • AUTOR: Piše: Nedžad Ahatović/Patria/
  • 09.04.2017 - 10:08
  • 400

Predsjednik Tramp je u noći između 6 i 7. aprila odobrio ograničene udare na ciljeve Sirijske vojske odakle su izvedeni napadi hemijskim oružjem. U 02:30 minuta po srednjoevropskom vremenu, dva američka razarača klase Alright Burke, USS Porter i USS Ross ispalili su 59 raketa srednjeg dometa TLAM-C na zračnu bazu Sirijskog ratnog zrakoplovstva Šejrun. Nakon američkog bombardovanja, kapaciteti za izvođenje zračnih udara sa ove baze značajno su umanjeni.

Pogođeno je 20 letjelica na zemlji i uništeno je na desetine skloništa za avione, gorivo i municiju u samoj bazi, a raketna protuzračna odbrana baze je potpuno izbačena iz stroja.

Istovremeno sigurnost ruskog personala stacioniranog u ovoj bazi niti jednog trenutka nije dovedena u pitanje. Amerikanci su čak tri puta obavijestili rusko ministarstvo odbrane da će napadi biti izvedeni, kako bi njihovo osoblje bilo sklonjeno na vrijeme.

Inače, projektili TLAM-C – Tomahawk Land Attack Missile su najpreciznije velikokalibarsko konvencionalno raketno oružje na planeti zemlji. Ovi projektili koriste tzv. Loral Digital Scene-Mapping Area Correlator (DSMAC) sistem. DSMAC sistem radi na principu digitalnog snimanja terena koji se kasnije detaljno obrađuje sa posebnim računarima i kreira vrlo preciznu digitalnu mapu ili mape putanje projektila koje se zatim ubacuju u kompjuter bojeve glave. Operator na brodu ili podmornici zatim može da izabere jednu od ponuđenih putanja i da je učita u bojevu glavu prilikom lansiranja, a tokom leta projektila, operator može da vrši manualne korekcije radi izbjegavanja kontra mjera ili da mjenja jednu ili više putanja kretanja prijektila prema cilju u zavisnosti od situacije.

Preciznost ovog sistema ima impresivnu toleranciju za ovo oruđe od svega 10 metara na 1500 km.

TLAM-C projektili teški su aproksimativno 1,2 tone, dužine 5,5 metara, sa rasponom stabilizacijskih krila od 2,74 m. Sa reaktivnim motorima TLAM-C razvijaju maksimalnu brzinu od 919 km/h a mogu letjeliti na visini od svega 15 metara, dok im težina bojeve glave iznosi od 450 do 550 kg. Operativni domet u zavisnosti od varijante koja se koristi varira između 2500 km za TLAM-N koji nosi nuklearnu bojevu glavu do 1300 odnosno 1700 km za TLAM-C/D koje nose konvencionalne bojeve glave.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING