SINDIKALISTI O IZMJENAMA U ZAKONU O DRŽAVNOJ SLUŽBI USK

- Članovi Koordinacionog odbora Sindikalnih organizacija USK održali su sastanak na kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo namjerom kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti da na narednoj sjednici usvoje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi USK

  • AUTOR: rtvusk
  • 09.07.2019 - 16:44
  • 281

USK, 9. jula - Članovi Koordinacionog odbora Sindikalnih organizacija USK održali su sastanak na kojem su izrazili svoje nezadovoljstvo namjerom Kantonalne vlade i Skupštine da na narednoj sjednici usvoje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj službi USK.

Kako je istaknuto, predloženim izmjenama predviđena je mogućnost zapošljavanja državnih službenika bez raspisivanja konkursa do tri godine ali i ukidanje odredbe koja definira da na javnom konkursu mora biti primljen najbolji kandidat. Izmjene su u suprotnosti sa Zakonom o radu i Zakonom o državnoj službi Federacije BiH, smatraju sindikati. Za Vladinu namjeru saznali su iz medija i tvrde da mišljenje Sindikata nije traženo.  

Kažu, ukoliko Vlada ne povuče zakon iz procedure ili pak skupštinski zastupnici glasaju da njega, u Sindikatu najavljuju pokretanje postupaka pred nadležnim sudovima Federacije BiH i Sudom za ljudska prava u Strasburu. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING