INFO

  • KORONAVIRUS POTVRĐEN ZA DEVET OSOBA U TUZLI I SEDAM U HERCEGOVINI, UKUPNO 323 U BIH
  • NOVALIĆ: POČINJE SISTEMATSKA DEZINFEKCIJA FEDERACIJE BIH, KREĆE IZ KONJICA
  • VRIJEME: DANAS SUNČANO, SUTRA SUSNJEŽICA I SNIJEG
  • KINA PROGLASILA KRAJ EPIDEMIJE KORONAVIRUSA
  • NOVE NAREDBE KANTONALNOG ŠTABA CIVILNE ZAŠTITE UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • FB GRUPA “SRCE ZA KRAJINU” PRIKUPILA 25.000 EURA ZA BIHAĆKU BOLNICU
  • NA PODRUČJU USK NEMA NOVOOBOLJELIH OD KORONAVIRUSA

SIMBOLIČNIM PUŠTANJEM 36 GOLUBOVA POČELO OTVARANJE FESTIVALA SARAJEVSKA ZIMA 2020

- Direktor festivala Ibrahim Spahić kazao je novinarima kako je ponosan i počašćen što danas počinje 36. "Sarajevska zima" uz prisustvo brojnih umjetnika, te kako festival svjedoči da je Sarajevo olimpijski grad, ne samo po Olimpijadi, već po svom duhu, kulturi i tradiciji...

SIMBOLIČNIM PUŠTANJEM 36 GOLUBOVA POČELO OTVARANJE FESTIVALA SARAJEVSKA ZIMA 2020

SARAJEVO, 7. februara - Simboličnim puštanjem 36 golubova pismonoša ispred Bosanskog kulturnog centra (BKC) u Sarajevu danas je počeo cjelodnevni program otvaranja 36. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima 2020", dok će festival zvanično biti otvoren večeras na svečanosti u Narodnom pozorištu Sarajevo.

U prvom činu otvaranja festivala, kako ga je nazvao direktor "Sarajevske zime" Ibrahim Spahić, učestvovali su učenici sarajevskih škola, a uslijedio je obilazak izložbe radova, instalacija i performansa ukupno 33 umjetnika iz različitih dijelova svijeta.

Ibrahim Spahić kazao je novinarima kako je ponosan i počašćen što danas počinje 36. "Sarajevska zima" uz prisustvo brojnih umjetnika, te kako festival svjedoči da je Sarajevo olimpijski grad, ne samo po Olimpijadi, već po svom duhu, kulturi i tradiciji.

"Sarajevo je grad takav kakav jest, on je jednostavno centar koji treba arkadijski momenat, a festival 'Sarajevska zima' je arkadijski momenat Sarajeva", poručio je Spahić.

Podsjetio je kako će građani Sarajeva tokom naredna 43 dana, koliko traje festival, imati priliku uživati u nizu kulturnih i umjetničkih događaja, fantastičnim serijama filmova iz Turske, Japana, zatim će moći vidjeti briljantne igre, ples, muziku i fashion iz Indonezije.

"Na svakom koraku, u naredna 43 dana samo je jedna ideja, a to je poziv publici i građanima da se vrate motu festivala "Vrijeme za tebe - odaberi umjetnost" (Time for you: Pic Up Art)", zaključio je Spahić.

Tokom ostatka dana, između ostalog će biti upriličena samostalna izložba "Akvareli Sarajeva" i promocija knjige Branka Popovića "Sarajevo" u galeriji "Roman Petrović", zatim koncert indijske muzike u Domu oružanih snaga, izložba "Nemam predstavu - Branislav Nušić u Sarajevu" u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, kao i brojni drugi sadržaji.

Zvanično svečano otvaranje 36. Međunarodnog festivala "Sarajevska zima 2020" biće upriličeno večeras u 20:00 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo. Sarajevska zima 2020 će trajati do 21. marta 2020. godine.

Kako je ranije potvrđeno na festival je apliciralo 450 projekata, a izabrana su 123 projekta i pozvani su umjetnici iz više od 60 zemalja. Samo ceremoniji otvaranja prisustvovat će 67 umjetnika iz 67 zemalja, a program festivala će biti izveden na tačno 39 lokacija.

Umjetnici iz različitih dijelova svijeta će u okviru festivala predstaviti sa svojim performansima iz oblasti muzike, opere, baleta, drame, savremenog plesa, cirkusa, uličnih performansa, književnosti, arhitekture, vizuelne umjetnosti, filma.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING