INFO

  • FŠCZ: 150.000 TESTOVA ZA KORONAVIRUS DOBIT ĆE KCUS, UKC TUZLA I SKB MOSTAR
  • FEDERALNI ŠTAB CIVILNE ZAŠTITE: OČEKUJE SE RAST OBOLJELIH, ALI MJERE DAJU REZULTATE
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
  • BIHAĆ: POTVRĐEN SLUČAJ ZARAZE KORONAVIRUSOM KOD JEDNOG UPOSLENIKA TC ROBOT
  • USK: RJEŠENJA O IZOLACIJI U NADLEŽNOSTI KANTONALNOG MINISTARSTVA ZDRAVSTVA
  • SINDIKAT POLICIJE USK OSIGURAO ZAŠTITNU OPREMU ZA TERENSKI RAD
  • U BIHAĆU NOVI KLASTERI ZARAZE

SIGURNE KUĆE U SISTEMU ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U PORODICI

- Država BiH sve više prepoznaje nasilje u porodici kao ozbiljan društveni problem, te kreira zakonske pretpostavke za zaštitu žrtava nasilja i osigurava finansijska sredstva u budžetima za rad institucija koje pružaju zaštitu žrtvama nasilja, a u tom pogledu "sigurne kuće" su jedan od važnijih instituta prakse...

SIGURNE KUĆE U SISTEMU ZAŠTITE ŽRTAVA NASILJA U PORODICI

BIHAĆ, 16. Novembra - Sigurne kuće u BiH, ženama koje su preživjele nasilje, osim krova nad glavom, omogućavaju da se sklone od uticaja počinilaca nasilja, porodice i okoline u kojoj nailaze na osude.

Stručna lica koja rade sa žrtvama, nastoje ih psihički stabilizirati, uključiti u psihosocijalni tretman a potom rade na njihovom osamostaljivanju i osnaživanju. U Bihaću, ovakva ustanova osnovana je na inicijativu Udruženja “Žene sa Une” Bihać, prije 14 godina. U 2017- toj godini, u kući su boravile četrdeset tri, a u 2018-oj dvadeset dvije žrtve.

U prvih 10 mjeseci ove godine, sklonište je potražilo 30 žrtava od čega je 11 žena, 6 maloljetnica bez pratnje i 13 djece. Statistički podaci o broju žena i djece zbrinutih u sigurnu kuću ne pokazuju stvarni obim nasilja u porodici, pa čak ni broj prijavljenih slučajeva nasilja.

Država sve više prepoznaje nasilje u porodici kao ozbiljan društveni problem, te kreira zakonske pretpostavke za zaštitu žrtava nasilja i osigurava finansijska sredstva u budžetima za rad institucija koje pružaju zaštitu žrtvama nasilja. Rad „Sigurne kuće“ u Bihaću pomaže i Vlada Unsko-sanskog kantona zajedno sa resornim ministarstvom.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING