ŠESTI JULI: IZDVOJILI SMO...

- Češki reformator Jan Hus spaljen je kao heretik, engleski humanista i pisac Thomas More pogubljen je kao izdajnik, u Turskoj počela mladoturska revolucija pod vodstvom mlađih oficira i intelektualaca, u tibetanskoj pokrajini Amdo rođen vjerski vođa dalaj-lama, pravo ime Tenzin Gyatso, četrnaesti tibetanski duhovni i svjetovni vođa...

  • AUTOR: metro, historija, oslobodjenje,rtvusk,
  • 06.07.2019 - 07:34
  • 121

SVIJET, 6. jula - Francuski biolog i hemičar Louis Pasteur 1885. godine prvi put je primijenio vakcinu protiv bjesnila na ljudskom biću, devetogodišnjem Josephu Meisteru iz Alzasa. Također, otkrio je novu metodu konzerviranja hrane, tzv. pasterizaciju.

1415. Češki reformator Jan Hus spaljen je, kao heretik, na lomači u Konstanci zbog svog teološko-polemičkog djela “O crkvi”. Bio je rektor univerziteta u Pragu (1402), reformisao je češki jezik i pravopis.

1535. Engleski humanista i pisac Thomas More pogubljen je kao izdajnik zbog neslaganja sa crkvenom politikom kralja Henryja VIII. Autor je političko-filozofskog djela “Utopija”, u kojem je iznio ideju o idealnoj ljudskoj zajednici.

1908. U Turskoj počela mladoturska revolucija pod vodstvom mlađih oficira i intelektualaca nezadovoljnih vladavinom sultana Abdula Hamida II.

1923. Zvanično je proglašeno osnivanje SSSR-a (Savez sovjetskih socijalističkih republika).

1935. U tibetanskoj pokrajini Amdo rođen vjerski vođa dalaj-lama, pravo ime Tenzin Gyatso, četrnaesti tibetanski duhovni i svjetovni vođa. Dalaj-lama je Tibet napustio 1959. pobjegavši u Indiju od represivne kineske vlasti.

1944. U požaru koji je u glavnom šatoru cirkusa Ringling Brothers and Barnum & Bailey izazvao gutač vatre, u američkom gradu Hartfordu u Connecticutu, poginulo je 167 osoba.

1946. U New Yorku rođen Sylvester Stallone, američki filmski glumac, scenarist, producent i redatelj. Jedan je od najistaknutijih filmskih akcijskih junaka 80-ih i prve polovice 90-ih, proslavio se ulogama u serijalima filmova o Rockyju i Rambu.

1964. Britanski protektorat u Africi Nyasaland je, pod nazivom Malawi, postao nezavisna država u okviru Britanskog komonvelta.

1967. U Nigeriji je počeo građanski rat zbog proglašenja nezavisnosti istočne Nigerije (Bijafra). U dvogodišnjem ratu poginulo je više od milion ljudi.

1971. Umro legendarni američki džez-muzičar, trubač i pjevač Louis Satchmo Armstrong, najznačajnija ličnost u historiji džeza. Karijeru je počeo 1918, a mnogobrojne turneje širom svijeta donijele su mu nezvaničnu titulu ambasadora dobre volje.

1973. Umro njemački dirigent Otto Klemperer, jedan od najznačajnijih dirigenata 20. vijeka, posebno čuven po izvođenju Beethovenovih djela.

1988. U eksploziji naftne platforme Piper Alpha u britanskom dijelu Sjevernog mora poginulo je 167 osoba.

1990. Predsjednik Bugarske Petar Mladenov podnio je ostavku zbog optužbi da je naredio da se tenkovima rasture antivladini protesti.

1995. U Sarajevu umro istaknuti bh. akademski slikar Ibrahim Ljubović. Rođen 1938. na Vratniku, nakon završetka Škole za primijenjenu umjetnost, Ljubović je postao jednom od okosnica vrlo samosvjesne generacije sarajevskih i bh. likovnih umjetnika 70-ih i 80-ih godina.

1999. Pripadnici međunarodnih mirovnih snaga u BiH uhapsili su u Banjoj Luci lidera Narodne stranke i poslanika u Skupštini Republike Srpske Radoslava Brđanina i izručili ga Međunarodnom sudu za ratne zločine u Haagu. Osuđen je na 30 godina zatvora.

2003. Oko 51 posto Korzikanaca izjasnilo se na referendumu protiv prijedloga vlade Francuske da ovo ostrvo dobije veću autonomiju u odnosu na centralnu vlast.

2012. Bivši argentinski diktator Horhe Rafael Videla osuđen je na 50 godina zatvora zbog krađe 500 beba od zatvorenika tokom vladavine vojne hunte i njenog rata protiv ljevičarskih disidenata. Videla je na čelu Argentine bio od 1976. do 1981. godine. Za vrijeme vladavine vojne hunte ubijeno je između 13.000 i 25.000 ljudi.

IZDVOJENO: Obnovljena Begova džamija

Naime, 06. jula 1998. godine, izvršena je opravka i adaptacija, te je džamija od tada ponovo osposobljena i otvorena.

 

Gazi Husrev-begova džamija ili samo Begova džamija u Sarajevu je zbog svoje veličine i privlačnosti jedan od najznačajnijih spomenika sakralne islamske arhitekture na Balkanu. Izgrađena je 1530. godine, a džamija je zadužbina Gazi Husrev-bega, vladara bosanskog Sandžaka. Projektovao ju je Ajem Esir Ali iz Tibrisa, jedan od najvećih istambulskih arhitekata, a gradili su je dubrovački majstori. Džamija je kvadratnog oblika, sa kupolom prečnika 13m i visinom od 16m. Na nju se nadovezuju manje kupole i polukupole. Interijer džamije zrači nesvakidašnjom umjetničkom atmosferom. Uz džamiju se nalazi šadrvan, čija voda služi za ritualno umivanje-pranje (uzimanje abdesta) prije molitve. Današnji oblik s kupolom datira iz 1893. godine. Od 1530. godine je na istom mjestu stajao bunar. U sjeni džamije i stoljetnih lipa su dva turbeta, u kojima je 1541. godine ukopan Gazi Husrev-beg i njegov zatočenik i kasnije prijatelj, dalmatinac Murad-beg Tardić. Nedaleko od džamije je sahat-kula i medresa. U 16. vijeku, kada je izgrađena, Begova džamija je predstavljala objekat od izuzetne važnosti za urbani razvoj Sarajeva i jedan je od najznačajnijih objekata iz bogate ostavštine Gazi Husrev-bega. To je prva džamija u svijetu koja je dobila električno osvjetljenje 1898. godine.

Nažalost, ova džamija, kao i većina drugih na teritoriju Bosne i Hercegovine, oštećena je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu, od strane srpskog agresora. Ipak, džamija je popravljena i obnovljena 6. jula 1998. godine. Naime, 06. jula 1998. godine, izvršena je popravka i adaptacija, te je džamija od tada ponovo osposobljena i otvorena. Ovi radovi izvršeni su donacijom Vlade Kraljevine Saudijske Arabije.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING