INFO

  • OD POSLJEDICA ZARAZE KORONAVIRUSOM U KINI PREMINULO 1.666 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU DO UMJERENU OBLAČNOST
  • BUŽIM: NA ODRŽANOJ SJEDNICI SKUPŠTINE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE DODIJELJENA PRIZNANJA ZASLUŽNIM
  • POSVETA VELIKANU: NAGRADA ZA MVP-A ALL-STAR UTAKMICE NOSIT ĆE IME KOBEA BRYANTA
  • EFENDIJA DANAS VOZI KAMION U NJEMAČKOJ: SRETAN SAM I UŽIVAM U SVOM POSLU
  • BRISEL: VEČERAS SASTANAK LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA
  • BUŽIM: ODRŽANA KOMEMORACIJA NEDŽIBU VUČELJU
  • GRAĐANSKI I EKOLOŠKI AKTIVIZAM: MJEŠTANI RIBIĆA I ORLJANA POPRAVILI SLIKU RIBIĆKE OTOKE
  • JEDNOSMJERNA ULICA PREMA ZAPADU: ZNAČAJNO PORASTAO BROJ NEKRETNINA NA PRODAJU
  • SANSKI MOST: NJEMAČKA KOMPANIJA SA BH. LJUDSKIM RESURSIMA

SENAD ŠEPIĆ: NEĆE SRBE IZ BIH PROTJERATI MIGRANTI, NEGO TO RADI POLITIKA MILORADA DODIKA I NJEGOVIH PAJDAŠA

- Krajišnici su taoci nerada državnih institucija koje bi morale upravljati migrantskom krizom, kaže predsjednik Nezavisnog bloka...

SENAD ŠEPIĆ: NEĆE SRBE IZ BIH PROTJERATI MIGRANTI, NEGO TO RADI POLITIKA MILORADA DODIKA I NJEGOVIH PAJDAŠA

BIHAĆ, 21. augusta - Kandidat za člana Predsjedništva na prošlim izborima, Krajišnik, predsjednik Nezavisnog bloka Senad Šepić, smatra da su zbog migrantske krize u BiH najviše zakazale državne institucije, koje su za ova pitanja i najodgovornije.

- To je svima jasno. A isto tako i teret ovoga problema, koji je najviše pogodio Krajinu, morao se dosad ravnomjerno rasporediti na prostoru cijele BiH. Ukazivao sam lično, ali i predstavnici Nezavisnog bloka na ova pitanja jako često, ali prave, odgovorne reakcije iz Vijeća ministara BiH i drugih državnih, nadležnih institucija još nema.

Slika vlasti

- Uglavnom se vade na nemogućnost formiranja novog saziva Vijeća ministara BiH, ali to je samo blijed izgovor, jer aktuelno Vijeće ima nadležnost i prava i obavezu rješavanja problema i vođenja zemlje dok se ne formira novi saziv Vijeća ministara BiH.

Kanton nema nadležnosti i većinom se bavi posljedicama krize. Ipak, kako ocjenjujete djelovanje na lokalnom nivou?

- USK nema snage niti treba da se nosi sam s ovim problemom i sva sreća je da su naši sugrađani susretljivi i imaju razumijevanje za sve što se dešava sa sudbinama migranata, jer su i sami nedavno prolazili kroz teška razdoblja u svojim životima. Kada je održana posljednja tematska sjednica Skupštine USK-a, pomenuti su svi normativni i operativni nedostaci u nepostupanju institucija BiH, a vrlo su po ovom pitanju ažurni i premijer i Vlada USK-a. Tada su kreirani konkretni zaključci i zahtjevi i važno je da viši nivoi počnu raditi odgovorno svoj dio posla.

Poljuljani su dobri odnosi i sa susjednom Hrvatskom. Da li se i to desilo isključivo zbog migrantske krize?

- Koristim priliku da uputim najoštrije riječi osude zbog ponašanja policijskih službenika iz susjedne Hrvatske, jer možemo vidjeti česta svjedočenja migranata o nehumanom ponašanju tih službenika i doslovnom nasilnom vraćanju ljudi nazad u Bosnu i Hercegovinu. Također, neshvatljivo je da političke stranke koje razgovaraju o formiranju vlasti na nivou BiH, vrlo malo ili skoro nikako tretiraju ovaj problem. Upravo ova problematika, odnosno migrantska kriza oslikava njihov odnos prema prepoznavanju stvarnih problema, ali i prema suverenitetu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine.

Sa ljudima s kojima radim iz Nezavisnog bloka i dalje ću biti maksimalno uključen u rješavanje ovoga problema, ali bojim se da ovi koji imaju formalnu vlast i vode institucije BiH niti znaju niti hoće riješiti ovaj problem u interesu svih nas i da će ovakvo stanje ostati još neko vrijeme i čekati sposobnije i odgovornije predstavnike vlasti od ovih koji danas vode BiH.

Jučer su otkazane dvije sjednice Predsjedništva na kojima se trebalo razgovarati o ANP-u i mandataru. Vaš komentar.

- Još jedan dokaz da su aktuelni politički lideri postali svrha sami sebi i vuku građane za nos, bez ikakve odgovornosti, ovu zemlju drže u stalnoj krizi. To je dobro oproban recept kako da zadrže pozicije, a problem je što se sve manje djece rađa, a sve više starijih i posebno mladih odlazi iz BiH. Zemlja je postala, zbog takve njihove politike, apsolutno besperspektivna.

Provokacije

- Deset mjeseci od izbora, nakon pompezno najavljivane sjednice Predsjedništva BiH i dogovora o konačnom rješenju, oni javnost obavještavaju da su se sreli i dogovorili da otkažu sjednice Predsjedništva i rješenje. Sramotno.

Danas će predsjednik SNSD-a Milorad Dodik u Banjoj Luci razgovarati s načelnikom Bosanskog Petrovca o najavljenoj blokadi pokušaja da se migranti smjeste na Medeno Polje. Kako na to gledate?

- Milorad Dodik svako pitanje koristi za nacional-šovinizam, pa tako i ovaj humanitarni problem vezan za migrante. Dakako da to nema nikakve veze sa pravima Srba, Bošnjaka ili Hrvata, nego sa potrebom da se pomogne ljudima u nevolji. Govoriti da neko želi protjerati Srbe iz Bosanskog Petrovca zato što se želi napraviti migrantni centar je licemjerno i predstavlja anticivilizacijsku matricu. Uvjeren sam da građani u Bosanskom Petrovcu, Krajini i cijeloj BiH neće nasjesti na ovakve provokacije. Neće Srbe iz BiH protjerati migranti, nego to radi politika Milorada Dodika i njegovih pajdaša, što se i vidi u redovima pred konzulatima, u Banjoj Luci i drugim gradovima BiH.

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING