SEDMI JULI: IZDVOJILI SMO...

- U Tilzitu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona, rođen francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porijekla Marc Chagall, SAD anektirale Havajska ostrva, umro engleski pisac Arthur Conan Doyle, na slobodnom području Bihaćkog okruga i zoni odgovornosti 5. korpusa ARBiH započela trodnevna operacija „Tigar - Sloboda 94“ sa ciljem slamanja tzv. AP „Zapadna Bosna“...

  • AUTOR: metro, historija, oslobodjenje,rtvusk,
  • 07.07.2019 - 08:22
  • 167

SVIJET, 7. jula - U Zagrebu 1893. godine rođen hrvatski pisac i enciklopedist Miroslav Krleža, jedna od najznačajnijih ličnosti u kulturno-književnim zbivanjima 20. vijeka na jugoslovenskom prostoru...

1807. U Tilzitu je potpisan mirovni ugovor kojim je završen rat Francuske i Rusije, učesnice u koaliciji protiv Napoleona. Ugovor, koji je ostao na snazi do Napoleonove invazije na Rusiju 1812, podrazumijevao je i savezništvo protiv Velike Britanije.

1854. Umro njemački fizičar Georg Simon Ohm. Po njemu je dobila ime jedinica za mjerenje električnog otpora u međunarodnom sistemu mjera - om.

1887. Rođen francuski slikar i grafičar rusko-jevrejskog porijekla Marc Chagall. Ilustrovao je Gogoljeve “Mrtve duše” i Bibliju i oslikao parisku Operu, sinagogu u Jerusalemu, zgradu UN-a u New Yorku i uradio vitraže u katedrali u Metzu.

1898. SAD anektirale Havajska ostrva.

1911. Rođen italijanski kompozitor Gian Carlo Menotti, poznat po operama sa temama iz savremenog života, za koje je sam pisao libreta. Osnovao je muzički festival u Spoletu.

1930. Umro engleski pisac Arthur Conan Doyle, ljekar po zanimanju. Oprobao se u različitim književnim žanrovima, ali je svjetsku popularnost stekao pričama o detektivu Sherlocku Holmesu.

1937. Sukobom japanskih i kineskih trupa kod mosta Marco Polo, blizu Pekinga, počeo je japansko-kineski rat.

1941. Žikica Jovanović Španac je ubio dva žandarma u selu Bela Crkva, što se uzelo za početak ustanka u Srbiji protiv njemačke okupacije.

1978. Nakon sticanja nezavisnosti od Velike Britanije, proglašena je država Solomonska Ostrva.

1991. Usvojena Brionska deklaracija o mirnom rješenju jugoslovenske krize, kojom se vlada SFR Jugoslavije obavezala da će povući JNA iz Slovenije, a slovenačke vlasti su se obavezale na demobilizaciju slovenačkih trupa. Odluke Slovenije i Hrvatske o nezavisnosti suspendovane su na tri mjeseca. Prihvaćeno je da u Sloveniju i Hrvatsku dođu posmatrači EZ-a.

1994. Na slobodnom području Bihaćkog okruga i zoni odgovornosti 5. korpusa ARBiH započela trodnevna operacija „Tigar - Sloboda 94“ sa ciljem slamanja tzv. AP „Zapadna Bosna“...

1994. U Jemenu okončan dvomjesečni građanski rat ulaskom trupa Sjevernog Jemena u glavni grad Južnog Jemena Aden.

2000. Cijeli tiraž knjige “Harry Potter i vatreni pehar”, četvrti nastavak avantura dječaka mađioničara, rasprodat je u pretplati prije nego što je izašao iz štampe.

2000. U Beogradu umro jugoslovenski kompozitor i muzikolog Nikola Hercigonja. Njegova muzika inspirisana je nacionalnom historijom i folklorom (scenski oratorij “Gorski vijenac”, simfonijski ples “Linđo”).

2001. Nakon četiri dana pregovora, SAD su predale japanskim vlastima narednika Timothyja Woodlanda, osumnjičenog za silovanje mlade Japanke na ostrvu Okinava, čime je razriješen diplomatski spor između dvije zemlje. Woodland je kasnije osuđen na 32 mjeseca zatvora. Slučaj je izazvao revolt stanovnika tog japanskog ostrva, na kojem su 1995. tri američka vojnika silovala 12-godišnju djevojčicu.

2002. Pripadnici SFOR-a u Bratuncu uhapsili Miroslava Deronjića, bivšeg predsjednika SDS-a u ovom gradu. Optužen da je organizirao masakr nad Bošnjacima iz Glogove. Haški sud ga osudio na 10 godina zatvora. Umro u maju 2007. u švedskom zatvoru.

2005. U seriji eksplozija u podzemnoj željeznici i gradskom autobusu u Londonu život je izgubilo 56 osoba, a više od 700 je povrijeđeno. Odgovornost za napade preuzela je islamistička grupa Al-Kaida za Evropu.

2014. U Beogradu u 84. godini umro glumac Bora Todorović. Na filmu i u serijama ostvario je veliki broj značajnih uloga, prepoznatljivih po njegovom ozbiljnom izrazu lica čak i kada su u pitanju komedije (“Maratonci trče počasni krug”, “Balkan ekspres”...).

IZDVOJENO:Operacija Tigar - Sloboda 94...

Operacija Tigar - Sloboda 94 je bila vojna operacija Armije Republike Bosne i Hercegovine, njenog Petog korpusa protiv snaga Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, njenog lidera Fikreta Abdića i njegovih saveznika: Vojske Republike Srpske (VRS) i Vojske Srpske Krajine (VSK).

Operacija je značila veliki uspjeh za Armiju RBiH, koja je razbila Abdićeve snage i zauzela Veliku Kladušu i teritoriju Zapadne Bosne. Plan operacije su skovali komandant 5. korpusa, Dudaković i komandant 502. viteške brdske brigade, Hamdija Abdić-Tigar u najvećoj tajnosti. Plan je predviđao da Hamdija Abdić nakon što bude smijenjen s dužnosti komandanta brigade i demobilisan, kao nezadovoljni bivši vojni komandant prebjegne Fikretu Abdiću, te ga ubijedi da uz istomišljenike koji su ostali u Bihaću, uz vojnu pomoć koju će mu pružiti, može poraziti 5. korpus i ući u Bihać. Nakon što je od januara 1994. godine, kada je formalno smijenjen s dužnosti komandanta 502. brigade, stigmatizovan, Hamdija Abdić odlazi 2. jula 1994. godine u Veliku Kladušu gdje se sastaje sa Fikretom Abdićem i obrazlaže mu plan. Ubjeđuje Abdića da uz pomoć 100 Tigrova koji su ostali u Bihaću i još oko 2.000 vojnika i pobunjenika koji bi se priključili planu a kojima je dosadila tortura sarajevske vlasti, može slomiti otpor 5. korpusa i zauzeti slobodnu teritoriju. Abdić je prihvatio plan i već je 4. jula u Bihać poslao prve količine oružja i municije iz skladišta sa okupirane hrvatske teritorije. U naredna 3 dana pošiljke potrebnih sredstava su preko kontrolnog punkta Poljskog bataljona, koji je djelovao u sklopu UN-a, stizale u Bihać pri čemu su snage UN-a prekršile embargo na uvoz oružja, te su dozvoljavale isporuke oružja pobunjenicima dok su prema Armiji RBiH držale embargo na uvoz naoružanja...


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING