INFO

  • ČAVARA: TEŠKO ĆE SE STEĆI UVJETI ZA ODRŽAVANJE LOKALNIH IZBORA
  • KRIZNI ŠTAB ZA PRAĆENJE KORONAVIRUSA - PRESJEK TRENUTNOG STANJA U UNSKO – SANSKOM KANTONU
  • HRVATSKA NA KORAK DO GRADNJE ODLAGALIŠTA NUKLEARNOG OTPADA
  • U BANJOJ LUCI U PETAK UJUTRO OPĆA ZABRANA KRETANJA ZA MLAĐE OD 65 GODINA
  • IZ BIHAĆA ZA SARAJEVO POSLANA NOVA 34 UZORKA
  • MMF ZA BIH SPREMIO 165 MILIONA EURA, PRIORITET ZDRAVSTVO I EKONOMIJA
  • PRIVREMENO ZATVARANJE POGRANIČNIH PRIJELAZA IZMEĐU HRVATSKE I BOSNE I HERCEGOVINE
  • VRIJEME DANAS: PRETEŽNO OBLAČNO, NA PODRUČJU KRAJINE SUNČANO
  • ZBOG KORONAVIRUSA U AUSTRIJI 200 HILJADA LJUDI OSTALO BEZ POSLA
  • POČELA GRADNJA GRANIČNOG PRIJELAZA SA SRBIJOM KOD BRATUNCA

SDA UTVRDILA KANDIDATE ZA NOVI SAZIV VM BIH: TURKOVIĆ PREDLOŽENA ZA MINISTRICU VANJSKIH POSLOVA

- Za ministricu vanjskih poslova predložena je Bisera Turković, zamjenika ministra pravde BiH Nezir Pivić, zamjenika ministra prometa i komunikacija Nedžad Branković, zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović i zamjenika ministra finansija Hazim Rančić, saopćeno je iz Predsjedništva Stranke demokratske akcije (SDA)...

SDA UTVRDILA KANDIDATE ZA NOVI SAZIV VM BIH: TURKOVIĆ PREDLOŽENA ZA MINISTRICU VANJSKIH POSLOVA

SARAJEVO, 16. decembra  – Predsjedništvo Stranke demokratske akcije (SDA) utvrdilo je kandidate za pozicije u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

Za ministricu vanjskih poslova predložena je Bisera Turković, zamjenika ministra pravde BiH Nezir Pivić, zamjenika ministra prometa i komunikacija Nedžad Branković, zamjenika ministra za ljudska prava i izbjeglice Dževad Mahmutović i zamjenika ministra finansija Hazim Rančić.

U saopćenju SDA navodi se i kako pozdravljaju Odluku Predsjedništva BiH o usvajanju Programa reformi čime je deblokiran i intenziviran NATO put Bosne i Hercegovine te su pozvali nadležne institucije da ubrzaju imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH i provedu dogovor o slanju Programa u Brisel.

Podržali su i Koalicioni sporazum SDA, SBB-a i DF-a o djelovanju u okviru parlementarnih većina na državnom, federalnom i kantonalnim nivoima.

Ponovili su poziv HDZ-u BiH da bez odlaganja predloži predsjednika Federacije BiH, jer je ”to osnovni uvjet za formiranje nove Vlade Federacije BiH”.

Smatraju i kako je pregovore o rješenjima Izbornog zakona u vezi s Gradom Mostarom potrebno odvojiti od pregovora u vezi s ostalim izmjenama Izbornog zakona.

SDA pozdravlja i jasan stav u kominikeu UO Vijeća za implementaciju mira (PIC) u kojem su iznesene opravdane i na činjenicama zasnovane kritike antidejtonskih i antiustavnih zaključaka NSRS.

Pozdravili su i pravosnažnu presudu Vrhovnog suda entiteta RS, kojom je naloženo uvođenje nacionalne grupe predmeta i izučavanje bosanskog jezika i ostatka nacionalne grupe predmeta u nastavu škole u Vrbanjcima u općini Kotor-Varoš kao značajan i ohrabrujući korak kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava garantovanih Ustavom u entitetu RS. 

IZ SDA-a su pozvali sve nadležne institucije u Bosni i Hercegovini, kao i domaće i međunarodne organizacije na odgovoran i human pristup rješavanju problema migranata, kojima je pred nadolazeću zimu potrebno obezbijediti adekvatne uvjete za smještaj i život. 

Osudili su “nedopustivu praksu hapšenja državljana Bosne i Hercegovine koje poduzimaju vlasti Republike Srbije na osnovu izmišljenih i neutemeljnih optužbi za navodno počinjene ratne zločine” te istakli kako se hapšenja ne smiju temeljiti na propagandnom materijalu i spiskovima “Dokumentacijskog centra RS“ iz 2001., jer ne postoje nikakve utemljene optužbe protiv skoro hiljadu osoba čija se imena nalaze na tim spiskovima.  

Zaključili su i kako izvještaj nezavisnih viših eksperata EU o pitanjima vladavine prave u Bosni i Hercegovini, na čelu sa Reinhardom Pribeom, “predstavlja realan prikaz poražavajućeg stanja u bh. pravosuđu”.

 

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING