SARAJEVO: SKULPTURA POSVEĆENA ŽRTVAMA GENOCIDA SLUČAJNO OŠTEĆENA

- Nakon ispitivanja utvrđeno je da uhapšeni nije imao namjeru oštetiti skulpturu, kao i da nema elemenata vandalizma jer su svjedoci potvrdili da se pored nje želio fotografisati, te da je slučajno došlo do oštećenja

Skulptura nenamjerno oštećena
  • AUTOR: bhrt/foto:anadolija
  • 20.03.2017 - 06:21
  • 159

SARAJEVO, 20. marta - Državljanin Republike Hrvatske K.L. (1994) koji je u subotu uhapšen zbog sumnje u činjenje krivičnog djela, zbog oštećenja skulpture Srebreničanina Rame Osmanovića, koja se nalazi u Velikom parku u Sarajevu, pušten je na slobodu.

Kako su istakli iz Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS) nakon ispitivanja utvrđeno je da uhapšeni nije imao namjeru oštetiti skulpturu, kao i da nema elemenata vandalizma jer su svjedoci potvrdili da se pored nje želio fotografisati, te da je slučajno došlo do oštećenja.

Vlasniku skulpture Mensudu Keči porodica K.L. nadoknadila je pričinjenu štetu.

Na ploči pored skulpture napisano je da spomenik simbolizuje jednu od najpotresnijih scena genocida u Srebrenici, kada zarobljeni otac Ramo doziva sina Nermina da mu se pridruži iz obližnje šume, jer su im srpski vojnici tvrdili ”da ih neće ubiti”.

Međutim, posmrtni ostaci ubijenog Rame i sina Nermina pronađeni su 2008. godine u masovnoj grobnici u blizini Srebrenice. Nerminovi posmrtni ostaci pronađeni su u masovnoj grobnici u Snagovu kod Zvornika, a Ramini na suprotnom kraju, u Zelenom Jadru kod Srebrenice.

Jula 1995. godine, nakon pada Srebrenice, zaštićene zone UN-a, u genocidu nad bošnjačkim stanovništvom ubijeno je preko 8.000 ljudi.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING