SASTANAK O MIGRANTSKOJU KRIZI U BIHAĆU I USK U MINISTARSTVU SIGURNOSTI BIH

- Izražena puna podrška USK-u i najavljeno još snažnije uključenje državne vlasti u rješavanje problema migrantske krize

Današnji sastanak predstavnika Bihaća i USK u Ministarstvu sigurnosti BiH
  • AUTOR: Press Grada Bihaća i Vlade USK
  • 08.11.2018 - 16:21
  • 241

SARAJEVO, 8. novembra - U Sarajevu su danas, na radnom sastanku u Ministarstvu sigurnosti BiH s ministrom Draganom Mektićem razgovarali premijer USK-a Mustafa Ružnić, policijski komesar USK-a Mujo Koričić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić. Sastanak je organizovan u skladu sa zaključcima sa zadnjeg sastanka Operativne grupe za koordiniranje aktivnosti i nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, održanom 5.novembra, kada su premijer, komesar i gradonačelnik preuzeli obavezu da s predstavnicima državnih institucija preciziraju dalje koordiniranje aktivnosti na rješavanju problema migrantske krize.

Radnom sastanku je bila prisutna i državna ministrica za izbjeglice i ljudska prava Semiha Borovac, a ministri Mektić i Borovac su obećali da će vlasti USK-a imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migranata.

Posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva migranata u USK. Premijer Ružnić je insistirao da se nađe rješenje za voz Sarajevo-Bihać koji migranti i dalje koriste kako bi došli do USK. Ministar Mektić je najavio da će o ovome upoznati Vijeće ministra BiH, te Vladu FBiH, jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu, zdravstveno-epidemiološku, ali i humanitarnu situaciju na području Kantona.

„Zatražili smo da se migranti koji borave u Velikoj Kladuši ne prebacuju u Bihać čiji su kapaciteti za boravak migranata odavno popunjeni, već da se njihov smještaj rješava kroz osiguravanje prostora koje nadležne instucije BiH odrede. Također, tražimo da se zaustavi dolazak novih migranata iz Sarajeve talgo vozom prema Bihaću, da Granična policija BiH zaustavi nekontrolisan ulazak migranata iz Republike Hrvatske na područje USK, budući da se u našu zemlju vraćaju migranti koji u Hrvatsku ulaze iz drugih zemalja, te da se ograniči broj migranata koji mogu boraviti u USK, proporcionalno smještajnim kapacitetima“, istakli su gradonačelnik Fazlić, premijer Ružnić i komesar Koričić.

Nakon ovog sastanka državni ministar sigurnosti sazvao je sjednicu Operativnog štaba za pitanja migracija u Bosni i Hercegovini na kojem su analizirali su trenutnu situaciju, te donijeli zaključke s ciljem poboljšanja kontrole ulaska i kretanja migranata u BiH.

Konstatovano je da je otvaranjem prihvatnih centara BIRA u Bihaću i Ušivku kod Sarajeva, poboljšana situacija sa smještajem migranata, a privodi se kraju i adaptacija objekta Đačkog doma u Bihaću. Vode se razgovori oko trajnijeg rješavanja smještaja na području Velike Kladuše, gdje se trenutno koriste kapaciteti firme Miral, u koji bi se mogli smjestiti migranti iz kampa Trnovi.

Ukazano je na postojanje opstrukcija od strane vlasti u Velikoj Kladuši, što otežava rješavanje ovog problema na području ove općine.

Tokom sastanka posebno je ukazano da policija Hrvatske vraća migrante koje nađu čak u dubini svoje teritorije, mimo graničnih prijelaza BiH i procedura koje predviđa Sporazum o readmisiji. Zatražene su detaljne informacije, o čemu će ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić upoznati zvaničnike u Republici Hrvatskoj.

Također, usvojena je preporuka da sve institucije koje se bave pitanjem migracija naprave planove zaštite ranjivih kategorija migranata, stoji u saopćenju sa sastanka u Sarajevu Kabineta gradonačelnika Bihaća i Kabineta premijera USK.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING