SARAJEVO: SASTANAK DELEGACIJA OS BIH I OS REPUBLIKE HRVATSKE

- Sastanak predstavnika OS BiH i Hrvatske: Kvalitetnu saradnju proširiti i u naredne dvije godine

  • AUTOR: rtvusk
  • 14.11.2018 - 18:42
  • 445

SARAJEVO, 14. novembra - Delegacije Oružanih snaga BiH i Oružanih snaga Hrvatske sastale su se danas u Sarajevu. Tom prilikom istakli su da je saradnja dvije vojske na izuzetno visokom nivou. Osim toga razgovaralo se i o proširenju plana saradnje za naredne dvije godine. Obje strane tvrde da postoje sve pretpostavke da se saradnja bude sadržajna, kvalitetna ali i da pomogne Oružanim snagama BiH na putu prema NATO-u.

Kvalitetna je i dobra odbrambena, a posebno vojna saradnja, poručili su sa današnjeg sastanka predstavnici Oružanih snaga BiH i Hrvatske. Proširenje kapaciteta i plana saradnje za naredne dvije godine u oblasti školovanja, obuke, razmjena iskustava u pripremi, prevenciji i saniranju posljedica od elementarnih katastrofa samo su neke od tema kojih su se dotakli čelni ljudi oružanih snaga dvije države.  

Susjedna smo zemlja, prijateljska zemlja. Između dvije zemlje i oružanih snaga nema prijepora, nema otvorenih pitanja. Postoje sve pretpostavke da se suradnja odvija u onom smjeru u kojem želimo. Dakle, da bude sadržajna, kvalitetna i da pomognemo Oružanim snagama BiH na putu prema NATO-u, kazano je između ostalog danas.

General-major Ivica Jerkić izrazio je zadovoljstvo današnjim susretom, ali i istakao dobru saradnju Hrvatske i BiH na nivou ministarstava, načelnika zajedničkih generalštaba, te istakao da je ona sada proširena i na nivo zamjenika načelnika.

“Otvorili smo veliki broj tema. Želim istaknuti nekoliko važnih, prije svega, suradnja u oblasti vojski kada govorimo o pomoći civila u slučaju elementarnih nepogoda. Iz tog razloga ćemo imati danas i posjetu našeg operativnog središta. Također smo razgovarali o nastavku suradnje kroz Američko-jadransku povelju i sudjelovanje u mirovnoj misiji 'Odlučna potpora'. Vrlo važna tema koju smo raspravili je i nastavak korištenja kapaciteta Hrvatskog vojnog učilišta, sa akcentom na mogućnost obuke, edukacije i stvaranja novih pilota“

On je naglasio da nositelji uprava pet politika i planova nastavljaju razgovore te da će uskoro biti pripremljen prijedlog plana bilateralno-vojne saradnje za Ministarstvo odbrane BiH. 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING