SARAJEVO: POČEO SASTANAK MINISTARA VANJSKIH POSLOVA SEECP-A

Sastanak prethodi Samitu na nivou predsjednika 9. jula na Jahorini, kojim će biti okončano predsjedanje Bosne i Hercegovine SEECP-om pod motom "Bolja povezanost za bolji život"

  • AUTOR: Anadolija, rtvusk
  • 08.07.2019 - 11:26
  • 225

SARAJEVO, 8. jula  - U Sarajevu je danas počeo sastanak ministara vanjskih poslova Procesa za saradnju u Jugoistočnoj Evropi (SEECP), koji se održava u sklopu bosanskohercegovačkog predsjedanja tom regionalnom inicijativom.

Na sastanku, koji se održava u Kongresnoj sali hotela “Holiday”, učestvuju ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, šef turske diplomatije Mevlut Cavusoglu, te visoke delegacije učesnica SEECP-a: Bugarske, Crne Gore, Grčke, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Moldavije, Rumunije i Slovenije. 

Sastanku prisustvuju i predstavnici Evropske unije (EU) i Vijeća za regionalnu saradnju (RCC), dok su svoj dolazak u BiH otkazale delegacije Kosova i Albanije.

Učesnici će razgovarati o aktualnom zamahu integracija u EU, aktivnostima na povezivanju u regiji SEECP-a i šire kao preduslovu za održivi razvoj te regionalnim i evropskim integracijskim procesima.

Sastanak prethodi Samitu na nivou predsjednika 9. jula na Jahorini, kojim će biti okončano predsjedanje Bosne i Hercegovine SEECP-om pod motom "Bolja povezanost za bolji život".

Jutrošnjem susretu je prethodila večera dobrodošlice, koju je sinoć u Istočnom Sarajevu organizovao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Regionalna inicijativa Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi (SEECP) pokrenuta je 1996. godine u Sofiji u cilju jačanja regionalne suradnje, sigurnosti i stabilnosti.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING