SARAJEVO: POČELA KONFERENCIJA O ZNAČAJU DIJASPORE ZA BIH

- Ministrica za ljudska prava i izbjeglice SDemiha Borovac u uvodnom obraćanju rekla je da za BiH iseljeništvo znači mnogo više od samog broja, te da je 15% bruto društvenog proizvoda novac iz dijaspore

  • AUTOR: bhrt
  • 13.06.2018 - 10:44
  • 280

SARAJEVO, 13. juna - U Sarajevu je počela  dvodnevna konferencija “Značaj dijaspore za Bosnu i Hercegovinu”, u organizaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, javlja reporterka BHRT.

Konferencija je organizirana u okviru projekta Dijaspora za razvoj, koji je projekat Vlade Švicarske i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, u partnerstvu sa UNDP i IOM u BiH.

Ministrica za ljudska prava i izbjeglice SDemiha Borovac u uvodnom obraćanju rekla je da   za BiH  iseljeništvo znači mnogo više od samog broja, te da je  15% bruto društvenog proizvoda  novac iz dijaspore.

“Nije se dovoljno radilo sa iseljeništvom institucije su zatajile, je bila bez alata koji je neophodan za rad institucijama. Današnja konferencija je prilika da predstavimo rezultate rada- 29 gradova i općina u BiH potpisale su ugovore za rad sa iseljeništvom”,rekla je Borovac.

Dodala je kako je to jedan od alata, ter da je u cilju bolje  međunarodne komunikacije postavljen web-portal, koji je  dobro posjećen.
Jačanje saradnje sa iseljeništvom jedan je od ključnih principa Politike o saradnji sa iseljeništvom, čijim je usvajanjem prošle godine Vijeće ministara Bosne i Hercegovine utvrdilo pravce djelovanja Bosne i Hercegovine prema iseljeništvu.

Cilj konferencije je da okupljajući više od 30 predstavnika iseljeništva iz 15 zemalja i predstavnike relevantnih institucija svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini, te predstavnike nevladinog sektora i međunarodnih organizacija, istakne važnost iseljeništva i pruži mogućnost otvaranja tema kojima će ukazati na ulogu iseljeništva u društveno-političkom životu u Bosni i Hercegovini, kroz njihovo uključivanje u kreiranje javnih politika, poduzetništvo, prenos znanja, te saradnju sa jedinicama lokalne samouprave.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING