SANSKI MOST: U ISČEKIVANJU PONOVLJENOG SUĐENJA ZLOČINCIMA

-Na statusnoj konferenciji Državno tužilaštvo je predložilo da se reprodukuju iskazi 12 svjedoka, kao i vještaka

  • AUTOR: rtvusk
  • 15.02.2018 - 11:34
  • 750

BIHAĆ, 15. februara – Obnovljeno suđenje Goranu, Miloradu i Ranku Mrđi te Mili Kokotu, optuženima za ratni zločin počinjen na području Sanskog Mosta, počelo je jučer.

Na statusnoj konferenciji Državno tužilaštvo je predložilo da se reprodukuju iskazi 12 svjedoka, kao i vještaka. Tužilaštvo naše zemlje tereti ih za učešće u zločinima počinjenim nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti, uključujući ubistva, silovanja, premlaćivanja, pljačkanja i druga psihička i fizička zlostavljanja počinjena na području Sanskog Mosta u periodu od 1992. do 1995. godine.

Dovođenje pred lice pravde

Dovođenje pred lice pravde onih koji su 1992. pa do 1995. godine činili zločine na području Sanskog Mosta, vraća pamćenje na to vrijeme užasa, stradanja i smrti od maja do juna 1992. i oktobra 1995. godine, u Vrhpolju, Hrustovu, Sasinama, u dvadesetak logora, Manjači, Sanakeramu.

„Imamo 23 logora. Kad bi u njima bilo po 200 do 300 ljudi to je znak da ima nas 5000 što nažalost nosimo jedno vrlo visoko pozicionirano mjesto u BiH. To nije ponos već veliki udar na naše civilno stanovništvo.“, kaže Osman Talić, predsjednik Saveza logoraša Sanski Most

Stradanja svjedoče 28 masovnih grobnica: Vrhpolje, rijeka Sana, Hrustovo, Sanakeram, Sasine, Podvidača iz kojih je ekshumnirano više od osam stotina žrtava.

„Ovdje je likvidirano oko pet stotina civila iz naselja na ovom lokalitetu. Najveći broj je bačen tu u vodu. Najveća masovna grobnica je rijeka Sana.“, izjavio je Adil Draganović 1997. godine

U tom je periodu porušeno je 27 džamija, tri katoličke crkve, šest mostova. Oštećeno i uništeno 14 hiljada stambenih objekata. Sve nesrpsko stanovništvo bilo protjerano. Danas, 25. godina kasnije svjedoče o stradanjima i čekaju  kaznu za naredbodavce i izvršioce zločina.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING