SANSKI MOST: ŠKOLA SANUS FUTURUM SA BRIGOM ČEKA UPIS UČENIKA

- Sanska poljoprivredna škola „Sanus Futurum" ispratila je još jednu generaciju maturanata. Oni nižih razreda uveliko su okupirani pripremama za završne testove kako bi što uspješnije okončali školsku godinu. Uskoro će krenuti upis novih učenika što Uprava škole zabrinuto dočekuje. S razlogom jer je sve manje školaraca koji se upisuju u ovu poljoprivrednu školu

  • AUTOR: rtvusk
  • 04.06.2018 - 09:48
  • 2288

SANSKI MOST, 4. juna – Kako navodi direktor škole Armin Omanović,  postalo je tako manje važno sticati srednjoškolsko znanje iz različitih oblasti poljoprivrede, a atraktivnije zvanje medicinara zbog odlaska mladih u inostranstvo gdje većina pronalazi zaposlenja u domovima za starije osobe.

Prednosti sanske poljoprivredne škole, koja u svom sastavu ima vočnjake, plastenike, farmu i značajne obradive površine, gdje se izvodi praktičan dio nastave, također više nisu primamljivi učenicima.

Profesor Ajdin Asetić predaje već 15 godina u školi. Sjeća se kada je ova obrazovna ustanova škola bila puna učenika. Smatra da je sadašnjem stanju u školstvu uveliko doprinijela politika, ali i da bi roditelji trebali sa svojom djecom povesti ozbiljne razgovore o njihovom usmjerenje po završetku osnovne škole.

Oni koji se ovdje školuju, te planiraju nastaviti obrazovanje na visokoškolskim ustanovama, smatraju da uprkos svim negativnim pojavama u društvu, treba pokušati učiniti sve da se uspije u svojoj, a ne tuđoj zemlji. Petrovčanin Saud Kartal sebe vidi kao budućeg veterinara.

Škola "Sanus Futurum" osnovana je prije 20 godina, a sagrađena je od sredstava donatora. U svom sastavu čak  je imala i mljekaru koja je nažalost prestala sa radom. Kroz nju je do sada prošao značajan broj učenika iz USK ali i iz drugih bh. gradova. Poput drugih oblasti, BIH nedostaje i stručnjaka iz različitih poljoprivrednih grana. Ako kažemo da nam je poljoprivreda šansa, posebno u Krajini, onda bi se odgovorni trebali zapitati kakvu to obrazovnu politiku vodimo.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING