SANSKI MOST: BROJNIM SADRŽAJIMA SVEČANO OBILJEŽENA GODIŠNJICA OSLOBAĐANJA

- U Sanskom Mostu se obilježava 23-ća godišnjica od oslobađanja ove općine. Već danima traju prigodne aktivnosti, a danas je održana i centralna svečanost. Osim svečane akademije, između ostalog upriličen je i prijem za nosioce najviših ratnih priznanja i predstavnike boračkih udruženja. Delegacije su posjetile mjesta stradanja, kao i turbe rahmetli generala Mehmeda Alagića. Položeno je cvijeće na Trgu ljiljana, održane sportske igre mladih, a u toku je centralna svečanost na trgu oslobodilaca

  • AUTOR: rtvusk
  • 10.10.2018 - 19:08
  • 397

SANSKI MOST, 10. oktobra - Iz Sanskog Mosta 1992. godine protjerano je sve nesrpsko stanovništvo. Ubijeno je blizo tri hiljade Bošnjaka i Hrvata, više od hiljadu ih je ekshumirano iz 28 masovnih grobnica.

Te 1992. porušeno je 27 džamija, četiri katoličke crkve, šest mostova. Oštećeno je i uništeno nekoliko hiljada stambenih i infrastrukturnih objekata. Danas, 23 godine poslije, slave se sloboda i mir. Zahvaljujući Petom korpusu koji je krenuo iz Bihaća i Sedmom korpusu iz Travnika, ali i ostalim armijskim jedinicama, Sanski Most postao je posljednje mjesto oslobođenja od okupacije. Vratilo se gotovo sve prijeratno stanovništvo, obnovljena je infrastruktura, stambeni objekti. Predstavnici općinske vlasti danas su na svečanoj akademiji i potvrdili da je ovo mjesto među perspektivnijim u državi. Najveći uspjeh nakon 23 godine i jeste činjenica da poslije svega Sanski Most doista živi.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING