INFO

 • KO SE PROTIVI USPOSTAVI REGISTRA PEDOFILA U FBIH?
 • KORONAVIRUS DOŠAO U EVROPU: U FRANCUSKOJ DVIJE ZARAŽENE OSOBE
 • POTVRĐENO DA JE I DRUGI PREMINULI U ZENIČKOJ BOLNICI BIO ZARAŽEN VIRUSOM H1N1
 • SA STRAHOM U GODINI ŠTAKORA: ZBOG KORONAVIRUSA KINA OGRANIČILA KRETANJE 56 MILIONA LJUDI
 • PREDSJEDNIK ERDOGAN STIGAO U GRAD ELAZIG POGOĐEN ZEMLJOTRESOM
 • SANSKI MOST: ORGANIZIRANA ISHRANA DIVLJIH ŽIVOTINJA U PERIODU LOVOSTAJA
 • CAZIN: U POSLOVNOJ ZONI RATKOVAC NJEMAČKI INVESTITOR NAŠAO POVOLJAN POSLOVNI AMBIJENT ZA TVORNICU
 • USK: EGZISTENCIJALNO UGROŽENI DEMOBILISANI BORCI STAROSTI ISPOD 57 GODINA
 • MALEZIJA: TROJE KINESKIH TURISTA ZARAŽENI KORONA VIRUSOM
 • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI OBLAČNO VRIJEME SA PADAVINAMA
 • OBILJEŽAVANJE 78. GODIŠNJICE IGMANSKOG MARŠA: ANTIFAŠIZAM NIJE ISKORIJENJEN
 • BOSANSKI PETROVAC: FESTIVAL SA MISIJOM ODRŽIVOSTI RURALNIH PODRUČJA

SALIĆ: STANJE U ZAVODU PAZARIĆ JE KATASTROFALNO, TRAŽIO SAM I OD SIPA-E I FUP-A DA REAGUJU...

- Djeca žive u vlažnim prostorijama, o njima brine samo šest socijalnih radnika i dva psihologa, finansijski izvještaj je friziran..., samo su neke od nepravilnosti o kojima je govorio Salić...

SALIĆ: STANJE U ZAVODU PAZARIĆ JE KATASTROFALNO, TRAŽIO SAM I OD SIPA-E I FUP-A DA REAGUJU...

SARAJEVO, 11. septembra - Predstavnički dom Parlamenta FBiH danas je nastavio jučer započeto zasjedanje. U preostalim tačkama dnevnog reda su izvještaji o prošlogodišnjem radu ili finansijskom poslovanju više federalnih agencija, fondova ili zavoda, kao i izvještaj o odobravanju izdvajanja novca iz tekućih rezervi federalnog budžeta od početka do kraja 2018.

Jedna od preostalih tačaka je takođe informacija o stanju u rudnicima u Zeničko-dobojskom kantonu koji su u sastavu koncerna Elektroprivreda BiH, s pregledom rezultata postignutih u periodu 2009-2017. godina te s analizom upravljanja tim rudnicima u navedenom razdoblju. Jedna od tačaka koja je tokom dana imala povećanu pažnju medija odnosi se na  funkcionisanje Zavoda za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić".

Situacija u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine "Pazarić" je katastrofalna, a finansijski izvještaj je friziran, poručio je danas sa govornice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH direktor ovog zavoda Redžep Salić.

- Štićenici u Zavodu žive u jako lošim uslovima, a radnici rade u nemogućim uslovima s veoma malom plaćom. Dolaskom sam zatekao nadogradnju u Zavodu, a samo na jednoj zgradi izgrađenoj bez ikakve građevinske i urbanističke dozvole ima 300.000 KM razlike u izvođenju radova. Ustvari, to je samo krov a ne zgrada i razliku je utvrdio sudski vještak. Zgrade koje su rađene proteklih godina nemaju urbanističku i građevinsku dozvolu. Zgrada koja je napravljena prije dvije-tri godine, od donacije, se raspada, djeca žive u vlažnim prostorijama - upozorio je Salić.

Zbog svih nepravilnosti koje je do sada uočio podnio je prijavu SIPA-i i FUP-u, tražeći da oni pokrenu istragu o dosadašnjem poslovanju ovog zavoda.

- Pozivam vas da tražite da ove institucije koje sam i ja obavijestio "uđu" u Zavod. Uputio sam tužbu, ali još s ništa nije dogodilo. Samo na trgovini kurbanima počinjen je kriminal vrijedan milion maraka. Nadzorni odbor nas košta 400.000 KM i molim vas da skinete tu kategoriju. Meni za tu djecu nije promijenjen 15 godina. Bivši direktor je tu bio deset godina. Ne mogu vjerovati da je neko tako neljudski postupao sa ovom djecom - ogorčeno je izjavio Salić za govornicom.

Kazao je kako na 349 štićenika Zavoda ima samo šest socijalnih radnika i dva psihologa. Zatraživši pomoć u rješavanju ovog problema kazao je kako se ne može sam boriti, jer bi, ako bi se posvetio samo "raščišćavanju" situacije, morao potpuno zanemariti štićenike Zavoda.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING