RUŽNIĆ: POLICIJA NIJE BLOKIRALA TALGO VOZ BIHAĆ-SARAJEVO

- Policijski službenici MUP-a USK su nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja ilegalnih migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK, za šta imaju saglasnost Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH, stoji u saopćenju premijera i ministra unutrašnjih poslova

Policija nije dozvolila iskrcaj migranata za koje više nema mjesta u smještajnim kapacitetima u USK
  • AUTOR: rtvusk
  • 09.11.2018 - 17:57
  • 474

BIHAĆ, 9. novembra - Nije istina da su  policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona blokirali talgo voz Bihać- Sarajevo 9. novembra na željezničkoj stanici u  Bihaću. Željeznice Federacije su mogle saobraćati redovno s tim da nije dozvoljeno iskrcavanje iz voza migranata za koje ne postoji smještaj na području USK, a čije zbrinjavanje nije mogao preuzeti ni IOM čiji su službenici bili prisutni u vrijeme dolaska voza na željezničku stanicu Bihać. Odluka je menadžmenta Željeznica F BiH da ne saobraća dok se ne osigura plaćanje voznih karti za ilegalne migrante, koji se nisu ukrcali u Bihaću i nismo u obavezi da to platimo, stoji u saopćenju premijera USK Mustafe Ružnića, koji obavlja i funkciju ministra unutrašnjih poslova.

Policijski službenici MUP-a USK su nastavili provoditi mjere onemogućavanja priliva novog broja ilegalnih migranata na područje Bihaća i Velike Kladuše, što je u skladu sa zaključkom Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti i nadzor nad migrantskom krizom u USK,  za šta imaju saglasnost Ministarstva sigurnosti Vijeća ministara BiH, a razlog je  preopterećenost postojećih smještajnih kapaciteta na području Unsko-sanskog kantona i držanje sigurnosne situacije, humanitarne i zdravstveno-epidemiološke situacije pod kontrolom, kaže se u saopćenju.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) je obaviještena o situaciji,  te su po dolasku voza prihvatili privremeno zbrinjavanje sedam migranata iz grupe ranjivih kategorija, koja je doputovala Talgo vozom i koji su kasnije, uz pratnju socijalnih radnika iz Centra za socijalni rad  Bihać, prebačeni u prihvatni centar Ušivak u Hadžićima.  Nakon zdravstvenog pregleda  migranata zatečenih u vozu Higijensko epidemiološka služba Doma zdravlja Bihać preporučila je DDT tretman talgo voza. Preostalih 147 ilegalnih migranata koji su zatečeni u vozu  tokom dana, u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i uz asistenciju MUP-a USK,  autobusima su  transportovani u Ušivak, gdje ima raspoloživog kapaciteta za njihov prihvat.

Ružnić u saopćenju podsjeća da su i na jučerašnjem sastanku u Ministarstvu sigurnosti Vijeća ministara BiH, ministri Dragan Mektić i Semiha  Borovac  obećali da će vlasti USK imati punu podršku i još snažnije uključenje državnih vlasti u rješavanju problema migrantske krize a posebno je istaknuta potreba daljeg smanjenja priliva ilegalnih migranata u USK, te je ministar Mektić  najavio da će o problemu priliva velikog broja ilegalnih migranata u Bihać talgo vozom upoznati Vijeće ministra BiH te Vladu FBiH, jer nekontrolisan priliv migranata na područje USK može pogoršati sigurnosnu i zdravstvenu,  ali i humanitarnu situaciju u ovom Kantonu.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING