RUSIJA SE UKLJUČILA U POTRAGU ZA NESTALOM ARGENTINSKOM PODMORNICOM

- Brazil, Čile, Kolumbija, Francuska, Njemačka, Peru, Južna Afrika, Urugvaj i Velika Britanija su među zemljama koje su poslale brodove ili avione za potrebe potrage

  • AUTOR: klix.ba
  • 23.11.2017 - 08:37
  • 199

Argentina je prihvatila pomoć Rusije u potrazi za vojnom podmornicom koja je nestala u Atlantiku prošle sedmice, javlja BBC.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri je rekao da ga je njegov ruski kolega Vladimir Putin pozvao i ponudio vozilo za potragu, kao i posadu koja ima iskustva u sličnim operacijama.

Više od deset zemalja uključujući SAD učestvuju u potrazi za argentinskom vojnom podmornicom ARA San Juan, koja je nestala nakon što je prijevila električni kvar. Posljednji kontakt s oficirima na kopnu je ostvarila u srijedu.

Glasnogovornik argentinske mornarice, kapetan Enrique Balbi, rekao je da je potraga ušla u "kritičnu fazu" zbog straha da zalihe kisika u podmornici nestaju. Novinarima je kazao da se istražuje snažna buka koja je detektovana nekoliko sati nakon nestanka podmornice. Opisao ju je kao hidroakustičnu anomaliju, ali nije potvrdio da se radi o eksploziji.

Cijela zemlja prati razvoj situacije te se nada da će podmornica biti uskoro locirana.

Brazil, Čile, Kolumbija, Francuska, Njemačka, Peru, Južna Afrika, Urugvaj i Velika Britanija su među zemljama koje su poslale brodove ili avione za potrebe potrage.

Američka mornarica je ustupila podvodna vozila, koja koriste sonar za kreiranje slike morskog dna.

Podmornica se vraćala u bazu kada je prijavila kvar, a potom je nestala.

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING