RUKOMETNA GROZNICA U NJEMAČKOJ I DANSKOJ

- Njemačka se nada novoj rukometnoj "zimskoj bajci"

  • AUTOR: Deutsche Welle,
  • 09.01.2019 - 11:17
  • 343

BERLIN/KOPENHAGEN, 09. januara - "Ako ne sada, kada?" To je geslo danskih domaćina. Danska, velika i trofejna rukometna nacija tri puta je bila na korak do svjetskog zlata - i tri puta joj je ono za dlaku izmaklo.

Godine 1967, 2011. i 2013. je Danska igrala u finalu i tri puta se morala zadovoljiti naslovom viceprvaka. Sada momčad selektora Nikolaja Jacobsena želi stati na kraj danskoj traumi i okončati ovu neugodnu tradiciju. A iza sebe ima zemlju koja obožava rukomet, zemlju u kojoj je rukomet sport broj jedan i u kojoj uoči Svjetskog prvenstva vlada apsolutna rukometna euforija. Očekivanja su velika: plasman u zadnji krug takmičenja kada će se odlučivati o medaljama je proklamirani - i ujedno minimalni cilj. Sve drugo bi za Dance bilo veliko razočaranje. Ždrijebom mogu biti zadovoljni: grupa C u kojoj igraju nije baš puna "teškaša". Prvo mjesto Danaca u grupi bi mogla ugroziti samo Norveška - Austrija, Tunis, Čile i Saudijska Arabija teško. A i nakon toga su šanse Danaca na papiru zavidne. U drugom krugu takmičenja za koji će se plasirati po tri najbolje momčadi u grupama Dance čekaju najbolji iz grupe D koja također ne vrvi od rukometnih divova. U njoj igraju Švedska, Mađarska, Katar, Argentina, Egipat i Angola.

Njemačka: Borba za ugled rukometa

Nijemci pak znaju kako je u vlastitoj zemlji slaviti osvajanje titule svjetskog rukometnog prvaka i nadaju se da bi se "zimska bajka" iz 2007. mogla ponoviti.

Ali znaju i kako je slaviti svjetsko zlato u Danskoj: njemački rukometaši su, naime, 1978. postali svjetski prvaci upravo u Danskoj gdje će se igrati i finale SP-a 2019. No, njihov cilj nije samo osvajanje zlata, srebra ili bronce na turniru najboljih na svijetu, već i vraćanje ugleda rukometu.

"Želimo učvrstiti rukomet kao sport broj jedan nakon nogometa i smanjiti razmak u odnosu na nogomet", rekao je dopredsjednik Njemačkog rukometnog saveza (DHB) Bob Hanning. Nijemci su, međutim, svjesni da im će im za to trebati jedno malo rukometno čudo nakon što su zadnja dva prvenstva - svjetsko 2017. i evropsko 2018 -. završili na 9. mjestu. Ali oni znaju i da su čuda moguća. Tako su 2016. u Poljskoj postali evropski prvaci kada nitko s njima nije ozbiljno računao, s ekipom u kojoj nije bilo zvučnih imena, ekipom u kojoj je najveća zvijezda bila - momčad. Takvom uspjehu se nadaju i sada.

"Naš je cilj igrati s puno emocija i borbenog duha, tako da ljudi u dvorani i pred ekranima s nama gore, da uživaju i da se mogu s nama identificirati", rekao je njemački selektor Christian Prokop.

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING