RTV USK: NEOVISNOST, PROFESIONALNOST, ŠPEKULACIJE, TUŽBE...

- Politička igra oko imenovanja Skupštine Radio-televizije Unsko-sanskog kantona se nastavlja. Nakon niza nezakonitih radnji oko imenovanja Skupštine Televizije ovih dana otišlo se i korak dalje. Nezakonito imenovana Skupština poduzeća prošle sedmice je mimo zakona formirala i Nadzorni odbor ove medijske kuće. Prema našim saznanjima, u prostorijama Vlade Unsko-sanskog kantona, uprkos legalno izabranom Nadzornom odboru ovog medija, kojem mandat traje do naredne godine, imenovan je i novi, koje čine Mahmut Alagić, Mirnes Alagić i Senahid Nuhanović. Političkom igrom Radio-televizija Unsko-sanskog kantona tako je svrstana u red rijetkih poduzeća, koja imaju dva Nadzorna odbora, od kojih samo jedan ima pravni legitimitet

  • AUTOR: rtvusk
  • 11.06.2018 - 21:21
  • 815

USK, 11. juna - U septembru prošle godine RTV USK postala je žrtva političke trgovine. Pao je tada izvještaj o radu ove medijske kuće, a Televizija je postala politički plijen Demokratske Fronte.

Zastupnik u Skupštini USK Edin Bašagić kaže između ostalog kako je SDA zadovoljna radom svog direktora, kao i to da je politički koncept ove većine, zbog političkih dogovora trebao jedan dodatni impuls u radu i tako se i glasalo.  

Navode da se radi o političkoj igri, kako je i sam Bašagić potvrdio, negirao je tada premijer Kantona Husein Rošić, kazavši da su to špekulacije i da je RTV neovisna, te će takva i ostati, a koju čini profesionalnost u radu i vođenju.

A da to nisu bile špekulacije i da se želi ići u proces smjene trenutnog rukovodstva, pokazalo se u narednim mjesecima nizom nezakonitih radnji zakonodavne i izvršne vlasti Kantona. Prvobitno je predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić omogućio izabranoj Skupštini Unsko-sanskih novina da se nelegalno konstituišu kao skupština Televizije,  u prostorijama Skupštine Kantona i to sa jednim članom manje.

Obrazlažući ovaj propust kao štamparsku grešku, koju brzo ispravljaju objavom u Službenom glasniku i to onda kada smo ih mi na to upozorili, ovih dana prave novu aferu. Pomogao im je ovog puta Husein Rošić, premijer USK. Nelegalno izabrani članovi Skuštine RTV Emil Šehić i Mirela Karabegović, u prostorijama Vlade dali su sebi za pravo, da kao takvi zanemare činjenično stanje i mimo zakona neformalnu grupu u sastavu Mahmut Alagić, Mirnes Alagić i Senahid Nuhanović, proglase članovima Nadzornog odbora naše medijske kuće.

Da li je u prostorijama Vlade formirana neformalna grupa koja će preuzeti upravljanje Televizijom, pitali smo i premijera Rošića. Premijer je danas između ostalog kazao kako ne zna za to, te kako je od direktora RTV USK dobio dopis sa čijim sadržajem se tek upoznaje.

S druge strane da je nazdorni odbor formiran, koji je podsjećamo nezakonit, potvrdili su nam i njegovi članovi, barem jedan od njih do kojeg smo danas uspjeli doći. Mirnes Alagić, jedan od članova novoimenovanog Nadzornog odbora nije želio komentirati, niti odgovarati na pitanje naše novinarke, te je uputio prema predsjedniku odbora.

I dok se ignorišu zakoni, novinarima koji na to ukazuju prijeti se tužbama, a politika u međuvremenu duplira radna mjesta. Sve će to u narednim danima biti teme koje će pratiti uvijek budno oko naše kamere.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING