INFO

  • OD POSLJEDICA ZARAZE KORONAVIRUSOM U KINI PREMINULO 1.666 OSOBA
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO VRIJEME UZ MALU DO UMJERENU OBLAČNOST
  • BUŽIM: NA ODRŽANOJ SJEDNICI SKUPŠTINE MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE DODIJELJENA PRIZNANJA ZASLUŽNIM
  • POSVETA VELIKANU: NAGRADA ZA MVP-A ALL-STAR UTAKMICE NOSIT ĆE IME KOBEA BRYANTA
  • EFENDIJA DANAS VOZI KAMION U NJEMAČKOJ: SRETAN SAM I UŽIVAM U SVOM POSLU
  • BRISEL: VEČERAS SASTANAK LIDERA EU I ZAPADNOG BALKANA
  • BUŽIM: ODRŽANA KOMEMORACIJA NEDŽIBU VUČELJU
  • GRAĐANSKI I EKOLOŠKI AKTIVIZAM: MJEŠTANI RIBIĆA I ORLJANA POPRAVILI SLIKU RIBIĆKE OTOKE
  • JEDNOSMJERNA ULICA PREMA ZAPADU: ZNAČAJNO PORASTAO BROJ NEKRETNINA NA PRODAJU
  • SANSKI MOST: NJEMAČKA KOMPANIJA SA BH. LJUDSKIM RESURSIMA

RODITELJSKA PAŽNJA: OPASNOST OD MINA I DALJE POSTOJI

- Iako je prošlo više od dvadeset godina od završetka rata u BiH, opasnost od mina još uvijek je prisutna u velikom dijelu teritorija naše zemlje. Posebno je to izraženo s toplijim vremenom, kakvo je sada, jer mještani kreću sa poljoprivrednim radovima ili sijeku drva u šumama, koje su u neposrednoj blizini zaostalih mina i eksplozivnih sredstava. Stoga nadležni, pozivaju na oprez

RODITELJSKA PAŽNJA: OPASNOST OD MINA I DALJE POSTOJI

USK, 24. februara - Blizu 15 posto stanovništva Bosne i Hercegovine, prema procjenama stručnjaka, u direktnoj je opasnosti zbog zaostalih mina. Izuzetak nije ni Unsko-sanski kanton u kojem su brojna naselja ugrožena minama. U proteklim godinama od zaostalih eksplozivnih sredstava ranjen je ili poginuo značajan broj ljudi.

Iako je broj stradalih u opadanju, opasnost od mina i dalje postoji, te stoga treba biti na oprezu. Ljudi najčešće stradaju prilikom obavljanja poljoprivrednih radova, na svojim njivama ili u šumama, koje su nerijetko u blizini minskih polja. U Kantonu, prema trenutnim procjenama ima još 100 miliona kvadratnih metara minski sumnjive površine. Najzagađenije lokalne zajednice su Bihać, Sanski Most, Bosanska Krupa i Velika Kladuša. U BH MAC-u očekuju da će primjenom novog koncepta, u skladu sa novom državnom Strategijom protuminskog djelovanja, uspjeti riješiti problem mina.

Za sve to potrebna su velika finansijska sredstva. Iako su najveći donatori ambasade Sjedinjenih Amerićkih Država, Njemačke i Japana u našoj zemlji, bez jače podrške, odnosno učešća domaćih vlasti, ovaj posao neće moći biti realiziran, jer donatori pomoć uvjetuju vlastitim učešćem. Nadajmo se da će oni koji odlučuju, to na vrijeme shvatiti, kako bi se BiH konačno riješila ovog najvećeg balasta od proteklog rata, koji i danas uzima svoj danak.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING