RIM JOŠ JEDNOM „PROPADA“, ALI DOSLOVNO

- Ekstremni vremenski uslovi prijete da "progutaju" grad

  • AUTOR: The Guardian
  • 15.04.2018 - 09:33
  • 493

RIM, 15. aprila - Samo u toku ove godine širom glavnog grada Italije otvorile su se čak 44 rupe u zemlji. To znači da se svakih nekoliko dana novi krater pojavi u asfaltu. Obično su ti krateri veličine manje sobe, po nekoliko metara u dužinu i širinu, ali i u dubinu. U februaru je šest automobila propalo u rupu duž ulice Via Livio Andronio, a cijele zgrade su evakuisane.

Guardian piše kako ovo nije neki novi fenomen: od 2010. godine u prosjeku se u Rimu pojavi po 90 rupa u zemlji. U toku 2014. bilo ih je 104, ali će 2018. zasigurno postaviti novi rekord.

Problem se očigledno pogoršava, a ulice postaju ličiti na "crni sir ementaler" dok se svi u Italiji pitaju zašto zemlja "propada kao pijanac". Neki krive kišu. Rimljani su navikli da tokom cijele zime nose sunčane naočale, ali proteklih šest mjeseci vrijeme je bilo najvlažnije u historiji.

U septembru prošle godine bila je zatvorena podzemna željeznica jer su nadošle rijeke poplavile pokretne stepenice, a stanice metroa su ličile na ogromne tuš kabine u koje kroz plafonske pukotine curi voda. Hiljade vozila našlo se u vodi do retrovizora.

U novembru je utakimica fudbalskog kluba Lazio protiv Udinesea odgođena zbog jake kiše, a prošle sedmice je bilo više slučajeva poplava u metrou. Proteklih mjeseci u centralnoj Italiji palo je za 141 posto više kiše nego što je to uobičajeno.

Kiša je veliki problem i zbog geologije grada. Veći dio Rima izgrađen je na mekim sedimentima, što znači da voda sapira male taloge koji daju čvrstoću tlu. Mekoj zemlji ne pogoduju ni zemljotresi niti vibracije neprestanog saobraćaja u gradu.

Dodatna voda ne dolazi s neba, već od krhotina podzemnih struktura. Antički akvadukti, kao što je Vergine koji isporučuje vodu fontani Trevi, još uvijek se koriste. Zbog njihovog curenja gubi se 50 posto vode od slatkovodnih jezera regije Lazio do slavina u domovima Rimljana. Mnogi dijelovi gradske kanalizacije također su napravljeni od opeke i pločica, a svemu ovome doprinosi i činjenica se ispod površine grada nalaze oko 32 kvadratna kilometra tunela, šupljina, katakombi i kamenoloma.

Gradsko vijeće na mnogo je načina pogoršalo situaciju, piše Guardian navodeći da su njegovi članovi trajno korumpirani i hronično nekompetentni. Tenderi za popravke cesta traju godinama zbog birokratije, a kada ugovor konačno bude potpisan, kompanije često loše krpe puteve. Istovremeno, zbog oštećenja vozila i slomljenih kostiju uslijed padova plaćaju se ogromne svote na osiguranje.

Rimljani se s ovim problemima nose uz karakterističan humor. Uz smijeh kažu da je Honda svoj istraživački centar preselila u Rim jer ima najgore ceste na svijetu na kojima mogu testirati ovjese automobila.

Ipak, rupe su ozbiljan podsjetnik na ekstremno vrijeme i nesposobnost birokratije da s tim izađe na kraj. Prošlog mjeseca bivši gradonačelnik Đenove Marta Vincenzi osuđena je na pet godina zatvora jer nije poduzela neophodne mjere vezane za sigurnost tokom poplava 2011. godine, u kojoj su četiri žene i dvoje djece smrtno stradali.

Ironična italijanska poslovica, parodirajući naviku da se za sve krive političari, kaže: "Pada kiša, lopovska vlada". Međutim, činjenica je da je tlo pod nogama uz Italiji sve mekše i da će stvari u doba sve ekstremnijih vremenskih prilika zasigurno pogoršati. 
Krivite kišu, vladu ili samo geologiju, ali ekstremni vremenski uslovi u Italiji prijete da "progutaju" Rim.

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING