RIJEČ DVIJE O BUDŽETU: PRED SUTRAŠNJU NAJAVLJENU SJEDNICU KOLEGIJA SKUPŠTINE USK

- Prva redovna radna sjednica Skupštine USK, čiji se termin održavanja očekuje da će biti utvrđen na sutrašnjoj sjednici Kolegija, bit će u znaku budžeta USK. Ministarstvo finansija izradilo je a potom i Vladi ponudilo nacrt koji bi, istina mogao do konačnog prijedloga, pretrpiti određene izmjene. Poslanici će biti u mogućnosti, eventualno kroz amandmane predlagati njegove korekcije, no premijer Mustafa Ružnić već je upozorio da neće biti probijanja predloženog iznosa od 224 miliona maraka, obrazlažući da se ne može trošiti novac kojeg nema. Naime, zbog ostavljenih dugova od strane bivše ali i ranijih vlada ukupan deficit, koji uključuje i dug po osnovu sudskih presuda budžetskih korisnika, na nivou je godišnjeg kantonalnog budžeta

  • AUTOR: rtvusk
  • 24.02.2019 - 18:13
  • 418

USK, 24. februara - Za ministarstvo finansija najzahtjevniji dio godine je izrada budžeta USK. Potrebno je uravnotežiti zahtjeve budžetskih korisnika i javna sredstava koja pripadaju Kantonu.

No, ovaj zadatak postaje prava nemoguća misija jer ukupni rashodi konstanstno rastu dok prihodi opadaju. Ministarstvo je izradilo Nacrt budžeta za 2019. godinu koji je u velikoj mjeri opterećen dugovanjima koji iz godine u godinu rastu. Prvi čovjek ovog resora upozorava da su dugoročni dugovi na dan 31. 12 .2018. godine iznosili blizu 70 miliona maraka. Ako se tome još dodaju ona po osnovu vansudskih rješenja od 78 miliona bez kamata dolazi se do cifre da je minus dostigao iznos godišnjeg kantonalnog budžeta.

Usprkos teškoj financijskoj situaciji, ministarstvo je uz podršku Vlade povećalo stavke koje se odnose primjer radi oblasti privrede i poljoprivrede gdje bi se poticanjem malih obrta i proizvodnih firmi pojačale ekonomske aktivnosti u Kantonu bez kojih se, tvrdi premijer Mustafa Ružnić, ne može ni govoriti o razvoju u Krajini a time ni o potrebnom budžetu.

U dokumentu budžeta, ove godine predloženo je dva miliona maraka za Kantonalnu bolnicu. Ova ustanova je u financijskoj dubiozi od minus 12 miliona maraka. Ministrica zdravstva naglašava da sredstava nisu namjenjena za plaće, već kao podrška oporavku bolnice. Otežavajuća okolnost u kreiranju budžeta je način raspodjele poreznih prihoda. I ovdje se umanjuju sredstava koja se doznačavaju od viših nivoa vlasti našem Kantonu. Glavni razlog tome je sve manji broj stanovnika u USK, što je odlučujuće pri utvrđivanju koeficijenta za raspodjelu sredstava.

Što misle o predloženom budžetu, sada je na poslanicima u Skupštini USK. Za sutra je zakazana sjednica Kolegija a prva redovna sjednica Skupštine očekuje se najkasnije za10 dana. Hoće li poslanici poslušati premijera, da se do prijedloga budžeta ne iskazuju nerealni zahtjevi o dodatnim obavezama, biće jasno na samim sjednicama Skupštine.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING