REMONTNI ZAVOD HADŽIĆI NAPRAVIO PRVI BH. RUČNI BACAČ

- TRZ Hadžići osim proizvedenog ručnog bacača, ima još jedan proizvod a to je padobran za osvjetljavajuće minobacačke mine 120, 80 i 60 milimetara

  • AUTOR: bhrt
  • 27.09.2017 - 16:35
  • 385

Tehničko-remontni zavod (TRZ) Hadžići izradio je prvi bh. ručni bacač RPG 7 MX2 kalibra 40 milimetara.

“Ovaj proizvod je napravljen na osnovu odobrenja Vlade Federacije BiH i dokumenata i ovlaštenja kojima Zavod raspolaže. U razvoju je učestovalo niz stručnjaka, ljudi koji su zaposleni u Remontnom zavodu i, eksterno, profesora i naših penzonisanih radnika u namjenskoj industriji, koji su van stroja sada, ali su se stavili na raspolaganje da pomognu Remontnom zavodu”, kazao je direktor Tehničko-remontnog zavoda Meho Rekić.

U periodu od šest do osam mjeseci izvršena su sva testiranja po standardima NATO-a, a na godišnjem nivou je planirano da se proizvede 10.000 ručnih bacača.

U ovom projektu radilo je pet firmi s željom da naprave kompatibilni proizvod koji mogu da rade i druge bh. fabrike namjenske industrije. Osim Tehničko-remontnog zavoda Hadžići uključena je bila i firma “Zrak”, koja je radila optiku, te firme “Pretis”, “Vitezit” i “Binas” koje će raditi granate za ovaj ručni bacač.

Remontni zavod ima podršku Vlade FBiH i resornog ministarstva te da će nakon potpisivanja prvih ugovora biti neprepoznatljiv u pozitivnom smislu.

“Ovdje će biti još veći broj zaposlenih, doći će do obnavljanja infrastrukture, pogona, stavljanja u funkciju svega onoga što znamo i umijemo, a naša snaga jeste u znanju naših ljud, inžinjera koji su ovdje dugo godina proveli radeći, od 1955. godine kada je Zavod osnovan”, rekao je Rekić.

TRZ Hadžići osim proizvedenog ručnog bacača, ima još jedan proizvod a to je padobran za osvjetljavajuće minobacačke mine 120, 80 i 60 milimetara.

“To smo razvili u kratkom roku, u mjesec dana smo i nabavili materijal, uradili razvoj i radili ispitivanje na poligonu fabrike ‘Pretis’, gdje je uspješno testiran i imamo taj proizvod”, kazao je Rekić.

Govoreći o planovima Zavoda ističe je da je jedan od projekata razvoj AGL-a, a to je nitroglicerinska puška i mitraljez koji koristi municiju 40 milimetara koji proizvodi “Binas”.

Inžinjeri Remontnog zavoda Hadžići rade i na pravljenju tzv. pametnog odijela, koje će moći koristiti rudari kada su u rudnicima, a koje će omogućavati da u svakom momentu se može znati gdje se nalazi, kakve su njegove životne funkcije i stanje njegovog tijela.

“Pametna” odijela rade se u dvije varijante. Jedna varijanta će biti za civilni sektor, a jedna za vojni. Za civilni sektor, u slučaju ako radimo s radnicima rudari imaju određene senzore na svojim odijelima i ukoliko dođe do neke nezgode u svakom momentu bi se znalo gdje su ljudi, da li su živi, kakva je njihova životna funkcija.

Ovaj proizvod će biti plasiran i na bh. tržište a onda i inostrano, koje također traži takvu vrstu tehnologije.Rekić napominje da će bh. rudnici moći sebi priuštiti ta odijela i senzore jer neće biti preskupa.

Osnovna djelatnost Remontnog zavoda jeste remont i održavanje borbene tehnike, a Zavod je u pregovorima s Ministarstvom odbrane BiH gdje pokušava da uspostavi saradnju i napravi sporazum o redovnom održavanju borbene tehnike, remonta, modernizacije vozila u Ministarstvu odbrane i Oružanih snaga da bi bili spremni za djelovanje u bilo kom momentu.

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING