REGULATORNA AGENCIJA ZA KOMUNIKACIJE BIH: RTVUSK NIJE PREKRŠILA PRAVILA I PROPISE!

.Agencija u odgovoru Laburistima navela kako se protiv ovog obavještenja ne može izjaviti žalba

  • AUTOR: rtvusk
  • 20.02.2018 - 17:13
  • 1855

BIHAĆ, 20. februara - Regulatorna agencija za komunikacije Bosne i Hercegovine, nakon analize prigovora Laburističke stranke na rad RTV USK-a i dokumentarni serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“, odbacila je sve njihove navode. Agencija je konstatovala da naša medijska kuća nije prekršila pravila i propise, te da se protiv ovog obavještenja ne može izjaviti žalba. Dokaz je to da svoj posao obavljamo profesionalno i nepristrasno.

Ko je Fikret Abdić? Kako je zloupotrijebio Agrokomerc i njegove radnike?  Kako je rušio opstojnost države Bosne i Hercegovine? Kako je izdao i zavadio vlastiti narod? Pitanja su kojima se bavila Radiotelevizija Unsko-sanskog kantona u serijalu „Svi zločini Fikreta Abdića“, rađenom po istoimenoj knjizi književnika i pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine Emina Huskića. Serijal je rađen u 16 epizoda, koje su emitovane od septembra do decembra prošle godine.

Početak emitovanja serijala uzburkao je širu javnost. Ono je, navodno, bilo i jedan od razloga neusvajanja izvještaja o radu naše medijske kuće, čime se pokušao smijeniti aktuelni direktor Izan Mustafić, dok je zvanično rečeno da se radi o kadrovskoj preraspodjeli direktorskih i pozicija u upravljačkim strukturama među strankama, koje čine većinu u Skupštini Kantona.    

S druge strane, programski kolegij Televizije prošlog marta ustanovio je godišnju Novinarsku nagradu „Emin Huskić“. Ona nosi ime dugogodišnjeg novinara, urednika  i direktora Radiotelevizije, rahmetli Emina Huskića. Dodjeljivaće se za ostvarenja u radio i televizijskoj produkciji, te printanim medijima, uz godišnjicu naše kuće. Prvu nagradu dobila je novinarka Radio-televizije Unsko-sanskog kantona Ajša Pehlić za serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“.

Nakon dodjele nagrade, reagirala je Laburistička stranka, koja je ustvrdila da je „knjiga Emina Huskića zločin, a ne nagrada“. Laburisti su rad Radiotelevizije, kao i sami serijal ocijenili neprofesionalnim i pristrasnim. Dok smo s druge strane dobili podršku za svoj rad od svih boračkih udruženja.

Uz to, otišli su i korak dalje te Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine uputili prigovor zbog  navodne povrede odredbi Zakona o komunikacijama i Kodeksa o audiovizuelnim i medijskim uslugama radija, govora mržnje, nepoštivanja pravičnosti i nepristranosti, te prava na odgovor i zavaravajućeg programa. Te elemente našli su jedino Laburisti u emitovanju serijala, te utemeljenju i dodjeli novinarske nagrade „Emin Huskić“. Prigovorili su i na, kako stoji, ograničene objave njihovog reagiranja u Dnevniku, te na reagiranje kantonalne Jedinstvene organizacije boraca Unije veterana, objavljeno dan kasnije također u Dnevniku.

Nakon analize, stigao je i odgovor od RAK-a, kojim su svi navodi iz prigovora Laburističke stranke odbačeni. Iz RAK-a navode da je na početku svake emitovane epizode naznačeno da je dokumentarni serijal „Svi zločini Fikreta Abdića“ rađen prema sadržaju istoimene knjige Emina Huskića, te da su na odjavnoj špici pobrojani korišteni izvori emitovanog materijala. U epizodama, koje je Agencija razmatrala, događanja iz ratne prošlosti Bihaćkog okruga, isključivo su prezentirana kroz izjave sagovornika i ispovijesti određenih sudionika, bez ikakvog narativnog dijela autora.

Agencija je konstatovala da Radiotelevizija Unsko-sanskog kantona nije prekršila pravila i propise, te da se neće poduzimati daljnje radnje. Uz to, u odgovoru Laburistima kaže se da se protiv ovog obavještenja ne može izjaviti žalba.

Ovo je još jedan dokaz da je naša medijska kuća na pravom putu i da već više od 20 godina, njeni uposlenici profesionalno i časno obavljaju svoj posao, nastojeći pravovremeno i istinito izvještavati javnost. Smatramo da mediji imaju veliku ulogu, prije svega u obilježavanju značajnih događaja i datuma iz naše novije historije, kako oni ne bi pali u zaborav. Posebno je to važno i za mlade generacije, rođene poslije odbrambeno-oslobodilačkog rata, koje moraju znati istinu, a to je da je na Bosnu i Hercegovinu izvršena klasična agresija i da smo se mi samo branili i odbranili od daleko nadmoćnijeg neprijatelja i domaćih izdajnika.

Prijateljima je drago a za one druge baš nas briga.

 

 

 

 

 

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING