REFERENDUM JE UJEDNO BIO I UVOD U KRVAVI RAT

- U Bosni i Hercegovini danas se obilježava 1.mart Dan nezavisnosti i 27. godišnjica referenduma, kada se više od dvije trećine bh. građana izjasnilo za demokratsku i neovisnu Bosnu i Hercegovinu. Referendum za nezavisnost Bosne i Hercegovine održan je na preporuku Arbitražne komisije međunarodne konferencije o Jugoslaviji, u završnoj fazi disolucije bivše SFRJ. Referendum je ujedno bio i uvod u krvavi rat

  • AUTOR: rtvusk
  • 01.03.2019 - 17:13
  • 320

BIH, 01. marta - “Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH - Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive?”-  pitanje je na koje je prije 27 godina, izlaskom na referendum, odgovorilo dvije trećine ili 2.073.568 Bosanaca i Hercegovaca.

 Rezultat glasanja bio je da se 99,44 % građana Bošnjaka, Hrvata i nemali broj Srva pozitivno izjasnilo o ovom pitanju i izglasalo nezavisnost domovine. Bosna i Hercegovina proglasila je nezavisnost 1. marta 1992. godine, na što su u Skupštini BiH, srpski poslanici oštro reagirali. Pozvali su, stoga, i na bojkot referenduma.  Pamte se riječi ratnog zločinca Radovana Karadžića koji je u tom periodu, u Skupštini BiH, zaprijetio.

Bila je to presudna sjednica koja je u mnogome odredila buduća dešavanja na ovim prostorima .

Kao odgovor na referendum, srpske paravojne formacije, uz svesrdnu pomoć tadašnje Jugoslovenske armije, postavile su barikade u Sarajevu i drugim bosanskohercegovačkim gradovima, što je bio uvod u najkrvaviju agresiju na jednu evropsku zemlju od Drugog svjetskog rata. 27 godina  poslije živimo Dejtonsku BiH, sa nekoliko ustavnih poredaka i obavezom da se gradi država u funkciji građana opredjeljena za  evropske integracije.

Budućnost naše države je u integraciji, povezivanju, razumijevanju i zajedničkom nastojanju da generacijama koje dolaze ostavimo stabilan okvir za napredak, za izgradnju tolerantnog društva u kojem će dijalog i uzajamno uvažavanje biti temelj boljitka za sve.

 

BiH- nezavisna, suverena i samostalna , jasno ucrtanih granica  natopljenih krvlju, građanima, u poslijertanim godinama nije dalo mnogo. Ostala je vjera i nada, da će državnici konačno na njenim temeljima ,  neopterećeni političkim podjelama ,  omogućiti normalan život građanima, jer to je dug prema prošlim ali i budućim generacijama.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING