REAKCIJE: HAPŠENJE ABDIĆA I OSTALIH POD POLITIČKIM PRITISKOM?

- Kako se hapšenje dešava u vremenu nakon haške presude „hercegovačkoj šestorki“ javnost je pod dojmom da je čitav slučaj ponovo aktueliziran pod političkim pritiskom - U Tužilaštvu to demantiraju tvrdeći da je istraga u protekle dvije godine intenzivirana, odnosno da nije ni prekidana od 1996. godine

Jučerašnje privođenje Abdića i četvorice bivših pripadnika 5. korpusa
  • AUTOR: rtvusk
  • 12.12.2017 - 16:38
  • 1040

BIHAĆ, 12. decembra - Danas bilježimo brojne reakcije na jučerašnje hapšenje Hamdije Abdića Tigra i četvorice bivših pripadnika Petog korpusa Armije RBiH, koji se sumnjiče i dovode u vezu sa ubistvom generala Vlade Šantića, ratnog zapovjednika HVO regije Bihać. Kako se hapšenje dešava u vremenu nakon haške presude „hercegovačkoj šestorki“ javnost je pod dojmom da je čitav slučaj ponovo aktueliziran  pod političkim pritiskom. U Tužilaštvu to demantiraju tvrdeći da je istraga u protekle dvije godine intenzivirana, odnosno da nije ni prekidana od 1996. godine.

Ne može se oteti dojmu da je hapšenje pukovnika Armije RBiH i ratnog komandanta 502. Viteške Hamdije Abdića i još četvorice bivših pripadnika te Brigade  povezano sa nedavnim Haškim presudama „hercegovačkoj šestorki“, stav je brojnih građana, bivših pripadnika Petog korpusa. 

U Koordinaciji boračkih udruženja Unsko-sanskog kantona ističu da vjeruju u nevinost Hamdije Abdića i ostalih, te da kako je kazano mogu očekivati podršku u dokazivanju svoje pretpostavke nevinosti, te očekuju od institucija pravnog sistema u FBiH i BiH da će im omogućiti pravičan postupak uz puno poštivanje međunarodnih instrumenasta za zaštitu ljudskih prava.

U Gradskom odboru SDA Bihaća ističu da se ne može oteti dojmu da su hapšenja usko vezana za nedavnu presudu Haškog tribunala. 

„Pukovnik Armije RBiH je dokazani patriot, legendarni komandant, a na posljednjim izborima voljom građana izabran je u Gradsko vijeće Bihaća. Ponosni smo na ratni put Armije RBiH, na komandante i na sve pripadnike Armije, te na časnu borbu za očuvanje cjelovite BiH. GO SDA vjeruje u nevinost Abdića i da će i iz ove bitke izići kao pobjednik. Vjerujemo u državu, nezavisno i profesionalno pravosuđe u ovom, ali i u svakom drugom slučaju, te očekujemo da će biti omogućen pravičan postupak uz puno poštivanje svih međunarodnih instrumenata za zaštitu ljudskih prava“.

U Stranci demokratske aktivnosti također hapšenje dovode u vezu sa posljednjim haškim presudama. 

„Ovo liči na balansiranje stanja zbog presuda u Haškom tribunalu i pokušaj da se određene države dovode u kontekst rata u BiH i zločina počinjenih u BiH. Ovo je pokušaj izjednačavanja stanja u BiH“, navode iz Asda.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING