RAZBIJENA KRIMINALNA GRUPA KOJA JE KRIJUMČARILA STRANCE IZ BIH U EU

- Višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 11 hrvatskih državljana, dvoje državljana Avganistana od kojih je jedan tražitelj azila i jedan državljanin Pakistana, također azilant

Foto: MUP Hrvatske
  • AUTOR: bhrt
  • 07.12.2018 - 16:38
  • 501

ZAGREB, 7. decembra - Zagrebačka policija, u saradnji sa USKOK-om, uhapsila je 13 osoba koje su osumnjičene da su u protekla četiri mjeseca iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku i dalje u Sloveniju i Italiju prokrijumčarile najmanje 119 osoba i pri tome zaradile više od 64 hiljade evra.

Prema policijskom saopćenju, u toku je potraga za još jednim osumnjičenim hrvatskim državljaninom.

Višemjesečnim kriminalističkim istraživanjem obuhvaćeno je 11 hrvatskih državljana, dvoje državljana Avganistana od kojih je jedan tražitelj azila i jedan državljanin Pakistana, također azilant, dodali su u saopćenju.

Kako prenosi Hina, osumnjičeni se terete za protivzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, u sastavu kriminalne organizacije.

Iz policije su rekli da je 14 osumnjičenih, starosti od 20 i 47 godina, među kojima je i jedna žena, od kraja juna do sredine oktobra u najmanje 13 navrata prokrijumčarilo 119 osoba.

Oni su, navodno, organizovali i pomagali strancima da, izbjegavajući graničnu kontrolu, pređu iz BiH u Hrvatsku na području Karlovačke i Ličko-senjske županije. Tu su ih preuzimali vozači koji su ih ličnim i teretnim vozilima prevozili do Zagreba, gdje su ih smještali u unajmljene prostore, te zatim dalje prevozili do granice sa Slovenijom, na području Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije.

Osumnjičenima je u pretragama oduzeto više mobitela, SIM kartica, potvrda o uplatama domaćeg i stranog novca, te drugi predmeti koji će poslužiti kao dokaz u predstojećem krivičnom postupku.

USKOK je objavio da su četvorica osumnjičenih sa za sada nepoznatim osobama dogovorila prebacivanje stranaca preko bosanskohercegovačko-hrvatske i hrvatsko-slovenske granice za 1000 evra po osobi. Tako su iz BiH u Hrvatsku prebacili najmanje 15, a iz Hrvatske u Sloveniju 104 strana državljana, za šta su primili najmanje 64 hiljade evra, koje su podijelili.

Osumnjičeni su uhapšeni u operativnoj akciji kodnog imena “RUTA 2”, na području koje je u nadležnosti zagrebačke i primorsko-goranske policije.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING