RADIOAKTIVNI OTPAD NA GRANICI: ŠTA KAŽU STRUKA I NAUKA...

- Uprkos brojnim reakcijama i urgencijama bosanskohercegovačkih vlasti, stručnjaka i udruženja, Vlada Republike Hrvatske ne odustaje od namjere da radioaktivni otpad odlaže u Čerkezovcu, na području Trgovske gore, koja gravitira u pograničnom dijelu sa našom zemljom. Šta to može značiti za ovdašnju okolinu, prirodne resurse pa i privredu, na Biotehničkom fakultetu u Bihaću, pitali smo prof. dr. Jasminu Ibrahimpašić, članicu ekspertnog tima za davanje stručnog mišljenja na „Analizu strategije zbrinjavanja nuklearnog otpada“ R. Hrvatske...

  • AUTOR: rtvusk
  • 27.07.2019 - 16:50
  • 323

BIHAĆ, 27. jula - Kroz izradu „Analize strategije zbrinjavanja nuklearnog otpada“, Republika Hrvatska napravila je brojne propuste.

Prvi od njih je taj, što je umjesto nezaobilaznih nadležnih državnih institucija i stručnjaka, ovaj dokument radila jedna od tamošnjih privatnih agencija, kaže nam prof. dr. Jasmina Ibrahimpašić. Uz to, obrađujući oblast zaštićenog područja „NATURA 2000“, koje je samo 850 metara udaljeno od rijeke Une, ona i prof.dr. Halid Makić, došli su do zaključka da bi odlaganje spornog otpada na području Trgovske gore, negativno utjecalo na riječni biodiverzitet, floru i faunu, te  ugrozilo vodoopskrbu stanovništva, ako se zna da je rijeka Una od Čerkezovca udaljena svega 850 metara.

O Trgovskoj gori i aktuelnom sporu na granici, uz stručne i naučne činjenice više donosimo u večerašnjem Dnevniku u 19,00 sati.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING