RADI SE NA KONKRETNIM KORACIMA NA CESTOVNOM POVEZIVANJU PRAVCA NOVO MESTO – KARLOVAC – BIHAĆ

- Kada postojeća mreža autocesta u Hrvatskoj i Sloveniji bude ojačana bočnim i servisnim cestama, a bosanska mreža magistralnih cesta paralelnim, obilaznim i općenito novim cestama, kroz povezivanje cestovnog pravca Novo Mesto – Karlovac – Bihać, trebalo bi to da doprinese razvoju ovog dijela regiona. Pored toga znači će to brži i kraći put od Slovenije do Bosne i Hercegovine

  • AUTOR: rtvusk
  • 15.03.2019 - 19:29
  • 334

BIHAĆ, 15. marta - U naredne 4 godine trebali bi da budu urađeni konkretni koraci na cestovnom povezivanju pravca Novo Mesto – Karlovac – Bihać. Slovenski dio počinje od Autoceste A2 Ljubljana – Zagreb, na izlazu za Novo Mesto, obilazi Novo Mesto i završava na izlazu „Maline“. Nakon toga slijedi takozvana „Belokranjska Y os“ gdje jedan dio ide prema Metljiki, a drugi prema Črnomelju. Gradnja prve i druge etape, kako nam je rečeno počinje ove godine.

Hrvatskoj je u ovom projektu važno dovršiti petlju Novigrad na autocesti Rijeka – Zagreb, kako bi se napravila zaobilaznica oko Karlovca preko Duge Rese. Na taj način bi se Karlovac oslobodio od tranzitnog prometa, a ljudima koji rade u Sloveniji i vikendom se vraćaju u BiH bio bi skraćen put. U narednom periodu predstoji prikupljanje i usklađivanje projektne dokumentacije, te realizacija s rokom završetka najkasnije 4 godine.

U okviru ovog projekta, BiH odnosno Ceste FBiH su 2001. godine uradile prvu etapu obilaznice u Velikoj Kladuši. Međutim, sve do završetka ostaje problem blokiranosti prometa u gradu za vrijeme vikenda i praznika kada se veliki broj bosanaca vraća iz zapadnoevropskih zemalja.

Kako je magistralna cesta od Velike Kladuše, preko Cazina do Bihaća opterećena saobraćajem, dnevno njome prođe i 14 hiljada auta, a u ljetnom periodu i oko 18 hiljada, Ceste FBiH u okviru Programa modernizacije magistralnih cesta planiraju raditi i „Obilaznicu Cazina“. Dužina obilaznice je 7,7 km, a vrijednost je 11 miliona eura. U okviru istog projekta planirana je i „Bihaćka Obilaznica“.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING