INFO

  • KARANTEN ZA USK STAVLJEN U FUNKCIJU
  • DEDIĆ: NE PRIJETI NAM NESTAŠICA HRANE I NEĆE BITI BLOKADA U RAZMJENI ROBE U REGIONU
  • SKB MOSTAR: 7 NOVOZARAŽENIH U HERCEGOVINI
  • DOM ZDRAVLJA BIHAĆ DOBIO DEZINFIKACIONI TUNEL
  • U BIHAĆU ZASJEDALA VLADA UNSKO-SANSKOG KANTONA
  • SSDMiS: NOVCEM OD ČLANARINA KUPLJENA ZAŠTITNA OPREMA I SREDSTVA ZA DEZINFEKCIJU
  • DANAS U NAŠOJ ZEMLJI PRETEŽNO SUNČANO VRIJEME
  • U REPUBLICI SRPSKOJ JOŠ 16 POZITIVNIH NA KORONAVIRUS, PRVI SLUČAJEVI U SREBRENICI I TREBINJU
  • NA KCUS-U NA KORONAVIRUS TESTIRANO 66 UZORAKA IZ SARAJEVA, BIHAĆA I CAZINA - SVI SU NEGATIVNI

RAD ZA OPĆE DOBRO: CIVILIZACIJSKO DOSTIGNUĆE U RESOCIJALIZACIJI OSUĐENIKA

- Na jednoj od narednih sjednica Skupštine trebala bi se naći informacija o primjeni alternativne krivične pravne sankcije na području USK, rad za opće dobro na slobodi. Materijal je upućen u Skupštinu nakon što se o njemu pozitivno očitovala Vlada. Rad za opće dobro, gdje osuđenici sa na slobodi izdržavaju kaznu ima dobre rezultate u USK, štoviše vodeći je u Federaciji, a po ocjeni kantonalnog ministra pravde možemo se porediti i sa razvijenim državama

RAD ZA OPĆE DOBRO: CIVILIZACIJSKO DOSTIGNUĆE U RESOCIJALIZACIJI OSUĐENIKA

USK, 7. marta  - U skladu sa zakonskim odredbama rad za opće dobro izvršava se kao zamjena za kaznu zatvora.

Smisao je omogućiti počiniocu da  odradi  izrečenu kaznenu sankciju na slobodi odnosno da se protiv počinioca koji izvrši obavezu rada za opće dobro odustane od krivičnog gonjenja. Koristi su višestruke. Resocijalizacija osuđenika, dobrobit zajednice ali i ekonomičnost. Naime, izvršenje kazne zatvora  je skuplje od alternativne sankcije. Ako se uzme u obzir da Kanton godinama nije izmirovao obaveze za smještaj zatvorenika u kazneno-popravnim zavodima, posebno zatvorenog tipa, primjena alternativne sankcije umanjiće troškove zatvorske kazne.

Tokom izvršavanja rada za opće dobro, rad osuđenika je praćen kroz savjetodavne razgovore povjerenika koji nadziru provođenje alternativne sankcije. I s tog aspekta urađen je značajan posao na obuci do sada 82 povjerenika koji izvršavaju obaveze u skladu sa internim aktima koji tretiraju ovu oblast.

Resorni ministar pravde Asim Dizdarević potvrio nam je u razgovoru da je u USK dobro zaživio institut alternativne krivično pravne sankcije i po tome smo u vrhu u Federaciji s tim da se dobri rezultati mogu mjeriti i sa rezultatima razvijenih evropskih zemalja gdje je ovaj vid, rada za javno dobro, na snazi već duži niz godina.

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING