INFO

  • KORONAVIRUS SE ŠIRI U HRVATSKOJ: POTVRĐEN DRUGI SLUČAJ
  • KOMŠIĆ, IZETBEGOVIĆ I RADONČIĆ DANAS O AKTUELNOJ POLITIČKOJ SITUACIJI U BIH
  • GRANIČNI PRIJELAZ IZAČIĆ: GP BiH PROVODI POJAČANE MJERE NADZORA PUTNIKA
  • IZETBEGOVIĆ, KOMŠIĆ, RADONČIĆ: OVE TRI STRANKE NEĆE PRISTATI NA UCJENE
  • OBILJEŽAVANJE DANA NEZAVISNOSTI BIH U 25 GRADOVA EVROPSKE UNIJE
  • DNEVNO U BIH PRISTIGNE OKO 120 ILEGALNIH MIGRANATA
  • IZ DOBOJA ENTITETSKI PREMIJERI PORUČILI: SITUACIJA SA KORONAVIRUSOM SE MOŽE KONTROLISATI
  • U SVJETLU POLITIČKE KRIZE U BIH NEVLADINE ORGANIZACIJE USK-A ORGANIZOVALE SESIJU
  • POČINJE KORIZMA, PRIPRAVA ZA PROSLAVU USKRSA
  • ŠTA DONOSI NOVI NJEMAČKI ZAKON O USELJEVANJU STRUČNOG KADRA

RAD ZA OPĆE DOBRO: CIVILIZACIJSKO DOSTIGNUĆE U RESOCIJALIZACIJI OSUĐENIKA

- Na jednoj od narednih sjednica Skupštine trebala bi se naći informacija o primjeni alternativne krivične pravne sankcije na području USK, rad za opće dobro na slobodi. Materijal je upućen u Skupštinu nakon što se o njemu pozitivno očitovala Vlada. Rad za opće dobro, gdje osuđenici sa na slobodi izdržavaju kaznu ima dobre rezultate u USK, štoviše vodeći je u Federaciji, a po ocjeni kantonalnog ministra pravde možemo se porediti i sa razvijenim državama

RAD ZA OPĆE DOBRO: CIVILIZACIJSKO DOSTIGNUĆE U RESOCIJALIZACIJI OSUĐENIKA

USK, 7. marta  - U skladu sa zakonskim odredbama rad za opće dobro izvršava se kao zamjena za kaznu zatvora.

Smisao je omogućiti počiniocu da  odradi  izrečenu kaznenu sankciju na slobodi odnosno da se protiv počinioca koji izvrši obavezu rada za opće dobro odustane od krivičnog gonjenja. Koristi su višestruke. Resocijalizacija osuđenika, dobrobit zajednice ali i ekonomičnost. Naime, izvršenje kazne zatvora  je skuplje od alternativne sankcije. Ako se uzme u obzir da Kanton godinama nije izmirovao obaveze za smještaj zatvorenika u kazneno-popravnim zavodima, posebno zatvorenog tipa, primjena alternativne sankcije umanjiće troškove zatvorske kazne.

Tokom izvršavanja rada za opće dobro, rad osuđenika je praćen kroz savjetodavne razgovore povjerenika koji nadziru provođenje alternativne sankcije. I s tog aspekta urađen je značajan posao na obuci do sada 82 povjerenika koji izvršavaju obaveze u skladu sa internim aktima koji tretiraju ovu oblast.

Resorni ministar pravde Asim Dizdarević potvrio nam je u razgovoru da je u USK dobro zaživio institut alternativne krivično pravne sankcije i po tome smo u vrhu u Federaciji s tim da se dobri rezultati mogu mjeriti i sa rezultatima razvijenih evropskih zemalja gdje je ovaj vid, rada za javno dobro, na snazi već duži niz godina.

 

 

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING