PRST NA OBARAČU: NOĆNI TRANSPORTI RADIOAKTIVNOG OTPADA PREMA TRGOVSKOJ GORI

- Polovinu radioaktivnog otpada iz nuklearne termoelektrane Krško, Hrvatska planira skladištiti u kasarni na lokaciji Trgovske Gore u neposrednoj blizini granice sa BiH. Potvrđuju to dokumenti koji su procurili u hrvatske medije. Mještani okolnih naselja sumnjaju da kamioni već svake noći vrše dostave rizičnog otpada

  • AUTOR: TV1, rtvusk
  • 23.03.2019 - 14:56
  • 506

SARAJEVO, 23. marta - Dok se čeka službena odluka o lokaciji, pripreme na terenu su već počele, objavili su hrvatski mediji.

Kako tvrdi lokalno stanovništvo otpad se dovozi noću u kasarnu Čerkezovac, koju je prema dokumentima koji su procurili u javnost, hrvatsko ministarstvo odbrane u tu svrhu ustupilo ministarstvu zaštite okoliša. Dokument predviđa i naknadu za lokalne zajednice u neposrednoj blizini, ali mještane naselja Matijevići na samoj granici sa BiH u čijoj blizini je kasarna, niko ništa nije pitao.

Ukoliko Hrvatska ne brine za svoje građane, ne čudi podatak da informacija nema ni u BiH. Na ovo su nedavno upozorili i zastupnici u Predstavničkom domu  parlamenta BiH Jasmin Emrić i Saša Magazinović. Prilika za razgovor će biti već u ponedjeljak za kada je u Parlamentarnoj skupštini BiH najavljeno održavanje međunarodne konferencije o ovoj temi. Na konferenciji bi učešće trebali uzeti predstavnici svih nivoa vlasti u državi, ali i gosti iz Hrvatske i Slovenije. U interesu kantona, tokom sedmice su zastupnika Emrića posjetili i premijer USK i Ministar pravosuđa i uprave.

Podsjetimo da su u prethodnom periodu oba Doma državnog Parlamenta, Narodna skupština manjeg bh entiteta RS, Parlament FBiH, Skupština USK te brojne općine jednoglasno usvojile različite vrste izjava, deklaracija I rezolucija kojima osuđuju ovu namjeru Republike Hrvatske i traže izmještanje  lokacije.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING