PRISTUPANJE EU I LOKALNA SAMOUPRAVA U BIH

- Uticaj procesa pristupanja Evropskoj uniji na jedinice lokalne samouprave naziv je danas u Sarajevu održane konferencije, čiji je cilj upoznati predstavnike relevantnih institucija i organizacija sa nalazima analiza i ulogom i budućim koracima saveza općina i gradova u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Predstavlјena je i analiza uticaja procesa pristupanja Evropskoj uniji na jedinice lokalne samouprave iz brojnih oblasti. Konferenciji prisustvuju i predstavnici općina i gradova USK, koji su učestvovali i na jučer, od strane IOM-a organiziranom sastanku o “Uspostavljanju održivog pristupa u prevenciji nasilnog ekstremizma u Bosni i Hercegovini”

  • AUTOR: rtvusk,Agencije
  • 13.03.2019 - 14:19
  • 159

SARAJEVO, 13. marta - Današnja konferencija realizira se u okviru projekta „Jačanje kapaciteta saveza općina i gradova u BiH“, a koji u partnerstvu provode Savezi oba bh. entiteta i Švedski Savez lokalnih vlasti i regiona, uz finansijsku podršku vlada Švedske i Švicarske. Posebna pažnja posvećena je aktivnostima pripreme lokalnih zajednica za procese pristupanja EU , a prezentirani primjeri dosadašnjih iskustava odnose se na zemlje regiona i to Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju. U diskusiji učestvuju i čelnici Bihaća, Cazina, Bužima te drugih lokalnih samouprava USK, a teme konferencije odnose se na njihovu ulogu u pridruživanju kroz oblasti  „Javnih nabavki“, „Zapošlјavanja i socijalne zaštite“, „Regionalne politike i strukturnih instrumenata“, „Ruralnog razvoja“, „Životne sredine i komunalnih usluga“.

“Uspostavljanje održivog pristupa u prevenciji nasilnog ekstremizma u Bosni i Hercegovini”, drugi je projekt, kojem su jučer među 15 lokalnih samouprava prisustvovali i predstavnici USK. Organizator je IOM, a prije tri godine započet projekt u potpunosti finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva. Najvećim dijelom fokusiran je  na mlade, kako bi im se  omogućilo  aktivno učestvovanje  u stvaranju novih prilika i težilo ka otpornosti  pojedinca i zajednice te smanjenju uticaja radikalne propagande i ideologije. Kroz ovakav rad, kazano je, mogu se prepoznati ugrožene skupine naročito ruralnih područja, koji svojim aktivnostima i idejama mogu postati budući lideri ove zemlje. U USK-u usko sarađuju mladi Cazina i Bužima a rezultati su već vidljivi.

Svojim angažmanom i novčanom podrškom lokalne samouprave, mladi u Cazinu su, primjera radi, obnovili zapušteni Dom kulture u Krivaji, izradili info-pultove starog grada Ostrožca, te školama obezbijedili kvalitetnije historijske i geografske karte .Tokom projektnih aktivnosti istaknut je značaj rada roditelja koji su, zahvaljujući tom projektu, preuzeli vodeću ulogu u podizanju svijesti o problemu nasilnog ekstremizna na lokalnoj razini a kroz MoviEQ radionice mladi jačaju kritičko razmišljanje i integrativnu kompleksnost.

 

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING