PRIŠTINA: TREĆI ZAJEDNIČKI SASTANAK PARLAMENTARNE KOMISIJE ZA STABILIZACIJU I PRIDRUŽIVANJE EU-KOSOVO

- Apostolova je, podsećajući na rezoluciju Skupštine o suspenziji dijaloga sa Srbijom, izrazila nadu da će se brzo razrešiti pitanje Ramusha Haradinaja, koji je zadržan u Francuskoj po poternici Srbije, kako bi Kosovo moglo da se vrati dijalogu sa Srbijom. Poručila je i da je nastavak dijaloga sa Srbijom zakonska obaveza Kosova

  • AUTOR: Anadolu Agency
  • 20.04.2017 - 19:33
  • 211

PRIŠTINA, 20.aprila – U Skupštini Kosova danas je počeo dvodnevni, treći zajednički sastanak Parlamentarne komisije za stabilizaciju i pridruživanje EU-Kosovo, javlja Anadolu Agency (AA). 

Predsedvajući sastankom su bili potpredsednik Skupštine Kosova Xhavit Haliti i Tonino Picula, vođa delegacije Evropskog parlamenta (EP).

Haliti je, otvarajući sastanak, podsetio da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), prvi ugovorni odnos EU i Kosova, stupio na snagu aprila prošle godine i da kosovske institucije ostaju posvećene ispunjenju obaveza koje proizilaze iz tog sporazuma. Istakao je da su Vlada Kosova i EU prošle godine odredili agendu reformi za realizaciju SSP-a, dok je Skupština ove nedelje usvojila Nacionalni program za primenu SSP-a za period 2017.-2021. 

Picula je izdvojio dva važna pitanja na kojima Kosovo mora da radi.

“Važni su rezultati na razvoju vladavine prava u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, i, drugo pitanje, razvoj slobode medija nije impresivan. Čini se da je plan dobar, ali je nedovoljan, jer je nedovoljna politička volja da se on realizuje”, kazao je Picula. 

Enver Hoxhaj, ministar inostranih poslova Kosova i predsednik Saveta za stabilizaciju i pridruživanje je kazao da je Kosovo zabeležilo napredak u demokratizaciji institucija, što dokazuje i najnoviji izveštaj Freed house u kome je Kosovo mnogo bolje rangirano, nego ranijih godina. 

“Mi na Kosovu smo i dalje mnogo posvećeni integraciji srpske zajednice u naš politički život. Želim da iskoristim priliku i da još jednom pozovem političke predstavnike srpske zajednice da ne služe Beogradu kao politički instrument, nego da se angažuju na unapređenju interesa i prava Srba koji žive na Kosovu", kazao je Hoxhaj.

On je zatražio podršku za proces transformacije Bezbedonosnih snaga Kosova u vojsku, kao i za učlanjenje Kosova u Interpol. Kazao je da kosovske institucije rade na ispunjenju preostalog uslova za liberalizaciju viza za građane Kosova, odnosno dobijanju podrške Skupštine Kosova za ratifikaciju sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

Hoxhaj je izrazio zabrinutost zbog ponašanja Srbije koja opstruiše primenu postignutih sporazuma, posebno onog o energetici, ali i nerasformiranje svih paralelnih srpskih instiucija, koje i dalje rade u privatnim kućama na Kosovu. 

Nataliya Apostolova, šefica Kancelarije EU na Kosovu je izjavila da Skupština Kosova igra ključnu ulogu u procesu evropskih reformi, dok Vlada treba da obezbedi njihovu realizuju. Ona je kazala da Kosovo mora uraditi reformu administracije kako bi ona bila profesionalna. 

"Delim sa vama stav da bi liberalizacija viza poslala signal da je Kosovo bliže EU, ali od 95 uslova ispunjena su 93 i u poslednjoj fazi ovog procesa Skupština i politčki lideri imaju ključ u svojim rukama, treba ratifikovati sporazum o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i osnažiti borbu protiv korupcije", kazala je ona.

Apostolova je pozvala sve političke snage, vlast i opoziciju, da pronađu načina da se ti uslovi ispune. Takođe je, podsećajući na rezoluciju Skupštine o suspenziji dijaloga sa Srbijom, izrazila nadu da će se brzo razrešiti pitanje Ramusha Haradinja, koji je zadržan u Francuskoj po poternici Srbije, kako bi Kosovo moglo da se vrati dijalogu sa Srbijom. Poručila je i da je nastavak dijaloga sa Srbijom zakonska obaveza Kosova.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING