PRIŠTINA: KOSOVU JOŠ 100 MILIONA EURA OD MMF-A

- Međunarodni monetarni fond (MMF) usvojio je pozitivnu reviziju drugog i trećeg finansijskog Stand-by programa za Kosovo, što znači isplatu u iznosu od još 100 miliona eura

  • AUTOR: Anadolija
  • 14.03.2017 - 12:56
  • 321

PRIŠTINA, 14. marta (AA) – Povodom uspešnog završetka revizije drugog i trećeg finansijskog Stand-by programa za Kosovo, predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda za Kosovo, Ruud Vermeulen izjavio je da će to omogućiti raspodelu od još 100 milona evra, što će rezultirati totalnom raspodelom od oko 172 miliona evra, javlja Anadolu Agency (AA).

Vermeulen je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Avdulahom Hotijem i direktorom Centralne banke Kosova Bedri Hamzom, istakao da se ove godine očekuje privredni rast između 3,5 i četiri posto, što je iznad proseka u regionu, ali da to nije dovoljno za smanjenje nezaposlenosti i povećanje plata.

“Mi razumemo da se nezaposlenost smanjila sa 35 na 27,5 posto prema poslednjem tromesečju u 2016. godini, ali ukoliko pogledamo demografski trend na Kosovu potreban je veći rast kako bi se stvorila radna mesta za postojeće tražioce posla, ali i za mlade koji na tržište rada ulaze svake godine”, kazao je Vermeulen.

On je naveo da Kosovo mora da se udalji od privrede podstaknute doznakama iz inostranstva i da se okrene privredi čiji se razvoj podstiče unutar zemlje, što je dugoročan cilj.

Takođe, je rekao da je fiskalna performansa bila jako dobra, te da je budžet za 2017. godinu u skladu sa programom MMF-a i teži deficitu od 1,5 posto bruto nacionalnog dohotka. Po njegovim rečima mora se voditi računa i da se troškovi za isplatu veterana rata održe na stabilnom nivou.

“Ponovna klasifikacija veterana rata prema periodu njihovog služenja, kao i razmatranje obećanja različitih beneficija, u skladu sa maksimumom potrošnje, obezbedilo bi da se ti troškovi održe na nivou za koji mi smatramo stabilnim”, kazao je Vermeulen.

Ministra finansija Avdullah Hoti je rekao da je program MMF-a sa Kosovom jedan od najuspešnijih, te da za cilj ima da pomogne privredni razvoj i da proširi proizvodne kapacitete.

Hoti je podsetio na neke od uspešno sprovedenih akcija preduzetih tokom 2016. godine, među kojima je i obavezna elektronska javna nabavka što je rezultiralo sa šest do sedam miliona uštede.

“Sve to je omogućilo da juče, 13. marta, MMF usvoji pozitivnu reviziju drugog i trećeg programa i stoga očekujem da Vlada Kosova danas prihvati isplatu od MMF-a u iznosu koji je oko 100 miliona evra. Kada se doda i 72 miliona evra koje smo dobili u slučaju prve revizije ovog programa i njenog usvajanja, to dovodi do ukupne dosadašnje podrške od MMF-a u vrednosti od 172 miliona evra”, kazao je Hoti.

Direktor Centralne banke Kosova, Hamza je istakao pozitivni razvoj u bankarskom sektoru, gde je naveo porast kreditiranja od oko 10 posto i porast depozita od više od 8,4 posto. Dodao je da je poboljšanje uslova kreditiranja omogućilo biznisima i porodicama da više aplicirali za kredite i taj trend se očekuje i u narednom periodu.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING