PRILIKA ZA DRUŠTVENU ODGOVORNOST! - POTREBAN NAMJEŠTAJ ZA STANOVE SOCIJALNO PEDAGOŠKE ŽIVOTNE ZAJEDNICE BIHAĆ

- Vrijedne ruke majstora Ekrema Mahmutovića puno su tog odradile na renoviranju dva stana SPŽZ koja su zamišljena kao prelazno rješenje za smještaj djece iz internata kada s napunjenih 18 godina nastave studij ili se zaposle. Nažalost, Ekrem je sam uspio popraviti dio starog namještaja sto je nedovoljno da ovdje stanuju 4 mlade osobe.

  • AUTOR: Rasima Henić
  • 09.11.2017 - 13:17
  • 377

BIHAĆ, 9.novemvar - Socijalno pedagoška životna zajednica pored hraniteljskih kuća  u USK brine i za djecu  koja pohadjaju  srednju školu te su smješteni u internat  u Bihaću. Nažalost, kapaciteti za 54-ero djece  su premali te su  u ovoj školskoj godini  skoro za trećinu povećani. Pokazatelj je to da se broj porodica koje su stanju socijalne potrebe ne smanjuje, ali i da u ovoj ustanovi  ne žele  odbiti niti ijedno dijete koje dolaskom  u ovu ustanovu dobija priliku da se iškoluje i osamostali. Upravo za njih, kada napune  18 godina,  namijenjena  su i dva stana  koja, unatoč nedavnom renoviranju, nisu u funkciji jer jednostavno nema namještaja.

Ono što fali je oko 10.000 KM za oba stana, a  u ovoj ustanovi to ne mogu sami obezbijediti, kazala nam je Ismilda Jusufhodžić, socijalni radnik u SPŽZ Bihać.

Nakon  renoviranja koje je   napravljeno  uz pomoć donatora i nakon opremanja   mogućnost da u ovim stanovima borave   imati će  oni koji  nakon završetka srednje škole izlaze iz internata  i  sistema socijalne brige  te nastavljaju  studirati ili se zaposle.

Uz  pitanje  stanovanja ključno je ipak zapošljavanje   koje u posljednjih nekoliko godina bilježi porast, upravo zahvaljujući  angažmanu uposlenih u ovoj ustanovi, potvrdila nam je Fikreta  Halimović, direktorica SPŽZ  Bihać.

Kako bi  mladići i djevojke nakon internata dobili priliku za posao,a time i šansu za bolju budućnost, nužno je dodatno animirati ne samo privrednike, već društvo u cjelini. Na tom putu  samostalnosti    novi namještaj   sigurno  bi značio malo više  ljepote u životima onih koji su  od najranijih dana bili uskraćeni za puno toga.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING