PRILIKA ZA DRUŠTVENU ODGOVORNOST! - POTREBAN NAMJEŠTAJ ZA STANOVE SOCIJALNO PEDAGOŠKE ŽIVOTNE ZAJEDNICE BIHAĆ

- Vrijedne ruke majstora Ekrema Mahmutovića puno su tog odradile na renoviranju dva stana SPŽZ koja su zamišljena kao prelazno rješenje za smještaj djece iz internata kada s napunjenih 18 godina nastave studij ili se zaposle. Nažalost, Ekrem je sam uspio popraviti dio starog namještaja sto je nedovoljno da ovdje stanuju 4 mlade osobe.

  • AUTOR: Rasima Henić
  • 09.11.2017 - 13:17
  • 435

BIHAĆ, 9.novemvar - Socijalno pedagoška životna zajednica pored hraniteljskih kuća  u USK brine i za djecu  koja pohadjaju  srednju školu te su smješteni u internat  u Bihaću. Nažalost, kapaciteti za 54-ero djece  su premali te su  u ovoj školskoj godini  skoro za trećinu povećani. Pokazatelj je to da se broj porodica koje su stanju socijalne potrebe ne smanjuje, ali i da u ovoj ustanovi  ne žele  odbiti niti ijedno dijete koje dolaskom  u ovu ustanovu dobija priliku da se iškoluje i osamostali. Upravo za njih, kada napune  18 godina,  namijenjena  su i dva stana  koja, unatoč nedavnom renoviranju, nisu u funkciji jer jednostavno nema namještaja.

Ono što fali je oko 10.000 KM za oba stana, a  u ovoj ustanovi to ne mogu sami obezbijediti, kazala nam je Ismilda Jusufhodžić, socijalni radnik u SPŽZ Bihać.

Nakon  renoviranja koje je   napravljeno  uz pomoć donatora i nakon opremanja   mogućnost da u ovim stanovima borave   imati će  oni koji  nakon završetka srednje škole izlaze iz internata  i  sistema socijalne brige  te nastavljaju  studirati ili se zaposle.

Uz  pitanje  stanovanja ključno je ipak zapošljavanje   koje u posljednjih nekoliko godina bilježi porast, upravo zahvaljujući  angažmanu uposlenih u ovoj ustanovi, potvrdila nam je Fikreta  Halimović, direktorica SPŽZ  Bihać.

Kako bi  mladići i djevojke nakon internata dobili priliku za posao,a time i šansu za bolju budućnost, nužno je dodatno animirati ne samo privrednike, već društvo u cjelini. Na tom putu  samostalnosti    novi namještaj   sigurno  bi značio malo više  ljepote u životima onih koji su  od najranijih dana bili uskraćeni za puno toga.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEIZBORI 2018

PROMO VIDEO TVUSK 2016

KONKURS ZA DODJELU NOVINARSKE NAGRADE EMIN HUSKIĆ 2018

MARKETING
MARKETING