PRIGODNO OBILJEŽENA GODIŠNJICA FORMIRANJA VAZDUHOPLOVNE GRUPE BIHAĆ

- U Ćoralićima kod Cazina polaganjem cvijeća na spomen-ploču danas je prigodno obilježena dvadeset i sedma godišnjica formiranja Vazduhoplovne grupe Bihać, Armije Republike Bosne i Hercegovine. 18. maja 1992. godine avion Aero kluba Bihać preletio je s aerodroma Ceravci na letjelište Dolovi kod Velike Kladuše, s kojeg je 15. juna '92. godine izvršen prvi prelet u Republiku Hrvatsku i tako uspostavljen zračni most pomoću kojeg je poslije iz RH prevožen prijeko potrebni teret za potrebe pripadnika ARBIH

  • AUTOR: rtvusk
  • 18.05.2019 - 16:43
  • 316

USK, 18. maja - Preživjeli pripadnici Vazduhoplovne grupe s kantonalnim ministrom za pitanja boraca Erminom Zulićem i savjetnikom gradonačelnika Cazina, Jusufom Bajrektarevićem, u prisustvu članova porodica poginulih i umrlih pripadnika ove ratne jedinice, polaganjem cvijeća i učenjem fatihe, još jednom su im odali počast.

Podsjećamo, u maju '92. godine pri Okružnom štabu TO Bihać formirano se vazduhoplovno odjeljenje u koje se uključuju piloti i vazduhoplovni tehničari sa evidencija općinskih štabova Regije Bihać. Zadaci vazduhoplovnog odjeljenja bili su prikupljanje i angažovanje vazduhoplovnog kadra uređenje letilišta na teritoriji općine Velika Kladuša i letilišta Ćoralići na teritoriji općine Cazin, izvlačenje i skrivanje letjelica iz aero kluba Bihać, izvlačenje ubojnih sredstava iz napuštenih skladišta JNA te operativni i obavještajni rad za potrebe glavnog štaba TO BiH. 

Dana 18. maja '92. godine koji se obilježava kao dan ratne jedinice izvršen je prelet aviona aero kluba Bihać sa aerodroma Ceravci na letjelište Dolovi kod Velike Kladuše. Sa tog letjelišta 15. juna '92. godine izvršen je prvi prelet za R Hrvatsku i time je uspostavljen zračni most pomoću kojeg je poslije iz R. Hrvatske prevožen prijeko potrebni teret za oružane snage ARBIH.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING