PRIČA O NERMINI IZ KLJUČA: TAMO GDJE JE BOLEST, NIJE KRAJ, VEĆ HRABROST I POČETAK

- U BiH ima oko 3000 bubrežnih bolesnika koji ovise o dijalizi. Mnogi od njih godinama, pa i decenijama, odlaze na mukotrpne terapije o kojima im ovisi život. Transplantacija je za većinu nedostižna, pogotovo za one koji su duži period vezani za aparate. Njihove probleme čini se malo ko shvata ozbiljno, pogotovo parlamentarci koji nikako da usvoje izmjene Zakona o transplantaciji. U čekanju njegovog donošenja, šanse za bolji život ovim su ljudima svaki dan manje. Za Nerminu Krivić iz Ključa, koja i zvanično ima najduži staž dijaliznog pacijenta u BiH, gotovo nikakve

  • AUTOR: rtvusk
  • 20.05.2018 - 20:01
  • 2757

KLJUČ, 20. maja - Nermini Krivić iz Ključa sa 16 godina dijagnosticirano je teško bubrežno oboljenje. Jedini vid izliječenja bila je dijaliza.

O aparatima je ovisna već 34 godine. Danas kao 50–godišnjakinja na to gleda kao sastavni dio života. U početku, priznaje, nije bila svjesna težine oboljenja i odricanja. Ubrzo je shvatila da se u njenom životu sve mora promijeniti i podrediti dijalizi.

Iz Ključa u Bihać tri puta sedmično putuje na dijalizu. Na aparatima je po četiri sata. Često se tada sjeti 1987. godine i kako je sve moglo biti drugačije. U Moskvi joj je tada izvršena transplantacija bubrega. Nažalost, neuspješno. Godine su prolazile, a Nermina sa uporno borila za ono što je vrijedno života. No, nije na tome ostalo, jer sudbina zna biti i okrutnija. Prošle godine saopćena joj je jedna jednako teška dijagnoza karcinoma dojke.

Prošla je operaciju, ali ne i kemoterapije. U njenom slučaju one bi mogle dodatno pogoršati zdravstveno stanje. Nermina se danas bori sa dvije jednako smrtonsone bolesti. Šanse da dobije novi bubreg, zbog prve neuspješne transplantacije i karcinoma, jako su male. Ali ona ne odustaje od borbe. Ne zbog sebe, već zbog ostalih pacijenata.

Kada nije prikopčana na aparate čita, šeta i druži se s dragim ljudima. Nekad se bavila ručnim radom, ali je dijaliza i tu uzela svoj danak. Unatoč svemu, ona se ne predaje. Dosta joj pomaže boravak i grupne terapije samopomoći u Centru za mentalno zdravlje u Ključu. Tu, zajedno s drugima i nadasve dragim ljudima sličnih problema, priča o svojim iskustvima, razmišljanju, nadanju i uopće -  životu. Jer bolest, kaže nam ova hrabra žena, nije kraj. To je, poručuje, tek početak borbe za novi život.

 


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING