PRIČA IZ JASENICE: ŽIVE BEKIRA I IBRAHIM KOZAR SA SVOJIM STADOM OVACA I NADOM U BOLJE GODINE

- Da se život na selu, bez gradskog vodovoda, a često i prijevoza, može dobro organizirati, pokazuje primjer iz Bosanske Krupe. Naime, nadomak Jasenice, živi bračni par Kozar koji se bavi ovčarstvom. Ova porodica, koja živi isključivo od poljoprivrede nema posebnih želja sem onih osnovnih, poput urednog snabdijevanja vodom i strujom. Sretni su i zadovoljni kada je klima tokom godine dobra, kako bi mogli prehraniti svoje stado ovaca...

  • AUTOR: rtvusk
  • 28.09.2019 - 17:06
  • 552

BOSANSKA KRUPA, 28. septembra - Bekiru Kozar zatekli smo kako pokušava dohvatiti vodu iz čatrnje. Na porodičnom imanju nemaju pristup mreži gradskog vodovoda, pa se snalaze kako znaju i umiju.

Kaže, stanje je posebno teško tokom ljetnih dana. Ističe da je  ipak ranije bilo puno teže, kada su osam godina živjeli bez struje. No, ima i drugih problema, posebno u organizovanju prijevoza djeteta u školu. Porodica živi isključivo od poljoprivrede. Uzgajaju ovce i njihovo stado danas broji oko 500 grla. Ibrahim je u Jasenicu doselio iz Turbeta kod Travnika, oženio se u Krajini i odlučio tu ostati. Ovdje, kaže, ima puno bolje uvjete za uzgoj ovaca.


VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING