PRESS ZZO USK: UVODI SE KONTROLA PRIVREMENE SPRIJEČENOSTI ZA RAD

- U prošloj godini, kao rezultat kontrola, ostvarena ušteda u iznosu od 732.000 KM u odnosu na prethodnu godinu, a sredstva će biti usmjerena na povećanje obima prava osiguranim licima, koja ostvaruju pravo na to

  • AUTOR: rtvusk
  • 13.03.2018 - 14:08
  • 1792

BIHAĆ, 13. marta - Press konferencija s osvrtom na rad u prošlog godini održana je danas u Zavodu zdravstenog osiguranja Unsko-sanskog kantona. Dat je osvrt i na aktuelna zbivanja u prva tri mjeseca ove godine. Poseban akcent stavljen je na izdate lijekove sa liste lijekova obaveznog zdrvastvenog osiguranja i izdate potvrde za ortopedska pomagala. 

Zavod zdravstvenog osiguranja USK-a , iako je  2017. godinu započeo s kašnjenjem zbog odluke o privremenom fimansiranju, uradio je sve planom i programom zacrtane aktivnosti. Pored toga prošla godina je bila godina informatizacije. Oformljena je služba kontrole u čiji sastav su uključeni i vanjski saradnici zbog obimnosti posla kojeg su obavljali, istaknuto je na konferenciji za novinare Zavoda zdravstvenog osiguranja.  Provođnjem internih kontrola, te uvođenjem e- recepata omogućeno je osiguranim licima, koji ostvaruju pravo, da dobiju adekvatno ortopedsko pomagalo i pravo na lijek sa liste lijekova. Cilj je bio da se u što većoj mjeri spriječi zloupotreba korištenja ortopedskih pomagala, propisivanje, te ostvarivanje prava na iste.

Prema ovoj evidenciji, kako je naglašeno, broj potvrda po osnovu kojih lice ostvaruje pravo nije smanjen, ali financijska sredstva  jesu. Tako je u prošloj godini, kao rezultat kontrola,  ostvarena  ušteda u iznosu od 732.000 KM u odnosu na prethodnu godinu, a sredstva će biti usmjerena na povećanje obima prava osiguranim licima, koja ostvaruju pravo na to. Kada je u pitanju promet lijekova s esencijalne liste lijekova iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, i ovdje je vršena kontrola.

Tokom cijele prošle godine korišteni su e-recepti, te je, prema podacijma Zavoda, ostvarena ušteda od 712.000 KM, u odnosu na planirana sredstva, iako je povećan broj izdatih recitama za 45%. Pacijenti nisu limitirani sa brojem recepata koje mogu dobiti, kao sto je do sada bio slučaj.  Kontola recepata, kako je rečeno na press konferenciji, naišla je na osporavanje u nekim apotekama, te su stvorene i određene zabune kod pacijenata, kao što je bio slučaj sa uskraćivanjem prava na inzulin.  

Informatizacijom i kontorolom  je, ističu, došlo  i do brojnih drugih ušteda u zdravstvu. Zavod zdravsenog osiguranja uključen je i u kolektive pregovore sa sindikatima iz oblasti zdravstva.

Kada je u pitanju 2018. godina iz Zavoda ističu da će raditi aktivnosti koje su započeli prošle godine, a novina je i uvođenje još jedne kontrole. Ovoga puta akcent će se staviti na kontrolu privremene spriječenosti za rad.

 

 

 

 


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING