PREMIJERI NOVALIĆ I ROŠIĆ POSJETILI GRADSKU UPRAVU BIHAĆA I FIRME MEGGLE I Č.J.

- Vlada Federacije će, prema riječima Novalića, sagledati mogućnosti kako i jednom i drugom poduzeću pomoći u rješavanju problema koji ugrožavaju njihovo poslovanje i produktivnost – Vlada FBiH će pomoći i izgradnju aerodroma

  • AUTOR: rtvusk/press Grada Bihaća
  • 11.01.2017 - 18:18
  • 321

BIHAĆ, 11. januara – Nakon jutrošnje proširene sjednice Vlade USK-a kojoj je prisustvovala delegacija Vlade Federacije BIH predvođena premijerom Federacije Fadilom Novalićem, federalnog premijera i ministre ugostio je u Gradskoj upravi Bihaća gradonačelnik Šuhret Fazlić sa saradnicima.

Zahvalivši se premijeru Novaliću na dosadašnjoj podršci Vlade F BiH i izdvojenih preko sedam miliona KM za projekt odvodnje i prečišćavanja otpadnih voda (KfW), gradonačelnik Fazlić ponovo je kandidirao taj projekt prema Federalnoj vladi u nastojanju da se osiguraju nedostajuća sredstva kako bi se u zadanom roku priveo kraju.

“Premijeru Novaliću kandidirali smo nekoliko problema koji su za nas izuzetno značajni i odnose se na rješavanje problema lokalne zajednice. Tu posebno ističem turizam kao stratešku garnu naslonjenu na Nacionalni park “Una” koji iziskuje hitno rješavanje putne komunikacije i vodovodne mreže. Također, za nas su bitni i projekti u oblasti putne komunikacije i dobio sam informacije do predstavnika vlade da će se u ovog godini realizirati izgradnja mosta u naselju Kostela, kružnog toka na Kamenici i magistralnog puta preko Srbljana prema Bosanskoj Krupi”, kazao je gradonačelnik Fazlić.

Osvrćući se na aktuelno pitanje vezano za status aerodroma, gradonačelnik Fazlić kazao je da je Grad Bihać izgubio dva miliona KM planiranih za prošlu godinu zbog neagilnosti prethodne administracije i činjenice da se nije uradio investicioni projekt i elaborat.

“Nećemo dozvoliti da i dva miliona KM planirana za ovu godinu izgubimo zbog nemara i neozbiljnosti i zajedno sa Vladom USK-a prikupiti ćemo sve potrebne informacije i dokumente te kandidirati ovaj projekat. Tek tad možemo očekivati inicijalni novac za početak izgradnje, jer taj novac možemo povući isključivo za investiranje i ne može se koristiti za administrativne troškove”, naglasio je gradonačelnik.

Zadovoljstvo današnjom posjetom Bihaću, ali i spremnošću da se zajedničkim sredstvima poboljša život građana, iskazao je nakon sastanka Fadil Novalić, federalni premijer, dodavši da je čelne ljude grada upoznao sa projektima koji bi se na inicijativu lokalnih i kantonalnih vlasti trebali realiziratiu narednom periodu.

“Nažalost, prošle godine izgubili ste dva miliona KM zbog činjenice da nije dostavljena projektna dokumentacija vezana za aerodrom “Bihać”. Namjenski novac za ovaj projekt postoji i do lokalnih vlasti je da osiguraju potrebnu dokumentaciju i ja sam uvjeren da će to predstavnici grada ovaj put
uraditi”, kazao je federalni premijer.

Na današnjem sastanku gradonačelnik Fazlić pokrenuo je i pitanje Zakona o koncesijama F BiH pomoću kojeg bi grad za hidrocentralu u Kostelima mogao ostvariti i do pola miliona KM godišnje. Iskazano je i očekivanje gradske uprave za ulaganja javnih preduzeća BH Telecom i Elektroprivreda BiH, čiji je vlasnik Vlada Federacije, na području Bihaća, podvrda nastavku podrške razvoju poduzetničkih zona, a posebna pažnja data je izmjenama Zakona o pripadnosti javnih prihoda kojima bi lokalne zajednice ostvarile veća prava u raspodjeli prihoda sa Federalnog nivoa.

Delegacija federalne Vlade posjetila je i dvije uspješne ovdašnje firme, mljekaru „Meggle“ i tvornicu „Č.J“ i upoznala se s njihovim poslovanjem kojeg prate različiti problemi.

„Očekujemo od oba premijera iznađu neka rješenja koja bi nama mogla pomoći, jer nam je nametnut porez koji nismo očekivali“, rekao je Dino Čavkić, izvršni direktor „Č.J.“

Premijer Rošić je obećao da će Vlada USK u ovoj godini pomagati realni sektor, naročito kada je u pitanju zapošljavanje mladih ljudi, a premijer Novalić najavio refinansiranje kratkotočnih kredita iz programa Vlade FBiH.

Vlada Federacije će, prema riječima Novalića, sagledati mogućnosti kako i jednom i drugom poduzeću pomoći u rješavanju problema koji ugrožavaju njihovo poslovanje i produktivnost.


TAGOVI
VEZANE VIJESTI

PODIJELI

KOMENTARI
PRATITE NAS
PRETRAŽI
TVUSK LIVEPROMO VIDEO TVUSK 2016

MARKETING
MARKETING