INFO

 • BIHAĆ DOMAĆIN JUNIORSKOG SVJETSKOG PRVENSTVA U SPORTSKOM RIBOLOVU
 • DOBROVOLJNA ODLUKA: KINEZI KOJI RADE U BIH ĆE PO ULASKU U NAŠU ZEMLJU BITI SMJEŠTENI U IZOLACIJU
 • ZEMLJOTRES JAČINE 5,4 STEPENA POGODIO IRAN, NEMA ŽRTAVA
 • CESTE FEDERACIJE BIH: VIŠEMILIONSKA ULAGANJA U CESTOVNU INFRASTRUKTURU UNSKO- SANSKOG KANTONA
 • IOM OSTAVLJA GRANICU BIH SA SRBIJOM NEZAŠTIĆENOM
 • GODIŠNJICA SMRTI SRĐANA ALEKSIĆA: HUMANOST I LJUDSKOST NADA ZA BUDUĆE GENERACIJE
 • VRIJEME DANAS: UMJERENO DO PRETEŽNO OBLAČNO
 • U TOKU REKONSTRUKCIJA BIHAĆKOG CENTRA ZA SOCIJALNI RAD
 • USK: STRUKOVNA ZANIMANJA SVE TRAŽENIJA
 • NA LISTI OD 180 ZEMALJA SVIJETA, PREMA INDEKSU PERCEPCIJE KORUPCIJE U 2019., BiH SE NALAZI NA 101. MJESTU
 • ZVANIČNO UPUĆEN ZAHTJEV INZKU DA NAMETNE IZMJENE KRIVIČNOG ZAKONA O NEGIRANJU GENOCIDA
 • SASTANAK U VLADI USK: LJEKARI BEZ GRANICA SPREMNI POVEĆATI BROJ TIMOVA ZA PRUŽANJE ZDRAVSTVENE POMOĆI MIGRANTIMA
 • U ZAGREBU ZEMLJOTRES JAČINE 3,7 STEPENI PO RIHTERU
 • MUP RS POJAČAO SIGURNOSNE MJERE UOČI VUČIĆEVE POSJETE MRKONJIĆ GRADU
 • HRVATSKA: PRONAĐENA OLUPINA HELIKOPTERA I TIJELO DRUGOG PILOTA
 • PREMIJER USK-A MUSTAFA RUŽNIĆ UGOSTIO DELEGACIJU IRC-A, HUMANITARNE ORGANIZACIJE KOJA EGZISTIRA U 40 ZEMALJA SVIJETA.

PREMIJER USK MUSTAFA RUŽNIĆ: SREDSTVA IZ BUDŽETA SE MORAJU TROŠITI ZAKONITO I TRANSPARENTNO

- Ministar obrazovanja USK-a Damir Omerdić je na godišnjem odmoru, a niko od njegovih saradnika, nije želio stati pred naše kamere. Tragajući za drugom stranom priče, odgovore smo dobili od premijera Kantona Mustafe Ružnića. On je kazao da se kolektivni ugovor s obrazovanjem ne poštuje, jer nije dobio saglasnost nadležnih institucija, da se reforma u obrazovanju mora provesti, prije svega zbog nezakonitog trošenja novca, a da će višak uposlenih biti zbrinut kroz mjere, koje će usvojiti Vlada Kantona

PREMIJER USK MUSTAFA RUŽNIĆ: SREDSTVA IZ BUDŽETA SE MORAJU TROŠITI ZAKONITO I TRANSPARENTNO

USK, 24. juna - Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić, kaže da je još prije nekoliko mjeseci, a i na posljednjoj sjednici Vlade, Ministarstvo finansija jasno dalo do znanja da se ne može ići u izjednačavanje osnovice uposlenih u obrazovanju sa ostalim budžetskim korisnicima, zbog nesređenog stanja u Ministarstvu obrazovanja i uopće u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja. Uz to, ovo ministarstvo, kao i Ministarstvo pravosuđa i uprave, te Kantonalno pravobranilašvo, nisu dali saglasnost na potpisivanje kolektivnog ugovora sa sindikatom obrazovanja. Zbog toga ova Vlada ne može postupati po tom kolektivnom ugovoru, smatra premijer Ružnić i naglašava da je njegovo potpisivanje bilo „političko“. Zbog nesređenog stanja Kantonalna inspekcija rada i budžetska inspekcija, prekontrolirale su resorno ministarstvo i sve javne ustanove i poduzeća u oblasti obrazovanja, nakon čega su sačinile izvještaje.

Mustafa Ružnić premijer USK kaže kako izvještaj govori da postoji višak uposlenih, da se ne poštuju pedagoški standardi, da se ne poštuju zakonske procedure, procesi javnih nabavki, te brojne nezakonitosti kada je u pitanju prijevoz đaka.

Formirana je posebna komisija, koja je izvršila pregled svake osnovne i srednje škole u Kantonu, te je sačinila izvještaj, koji je dostavljen resornom ministarstvu, dodaje premijer. Prema njegovim riječima, Ministarstvo sada priprema sva tri ova izvještaja, sa prijedlogom mjera, koji će se naći pred Vladom Kantona, kako bi se ova oblast do početka nove školske godine uredila u skladu sa zakonom i pedagoškim standardima.

Sindikati su, kako navodi premijer, bili sastavni dio pretresa stanja, ali i komisija i donošenja određenih pravilnika. Sindikati su bili upoznati sa ovakvim stanjem, od 2010. godine sa padom broja učenika, povećanjem broja zaposlenih i padom kvalitete obrazovanje. Neko ovakvo stanje mora presjeći, s tim da ljudi neće završiti na ulici, kako se to inače plasira u javnosti.

Premijer Ružnić dodaje da se na ovom neće stati, da su već oformljeni timovi za provedbu reformi i u visokom obrazovanju, te u zdravstvu. Naglašava da se kroz izvještaje inspekcija vidi da je u školskoj 2017/18 do nekih deset miliona maraka otišlo u „hladnu vodu“, mimo zakona i pedagoških standarda.

Stoga premijer ovakve reakcije očekuje i od drugih uposlenih, ali kako kaže, reforme su nužne da bi se situacija svela u zakonske okvire, da bi se sredstva u budžetu trošila transparentno i na zakonit način, što nažalost danas nije slučaj. Bez toga, nema napretka, niti razvoja cijelog Kantona.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING