INFO

  • GRADSKA UPRAVA CAZINA OSIGURALA REPROMATERIJAL ZA POLJOPRIVREDU
  • UKC SARAJEVO: TESTIRANI NOVI UZORCI, JEDAN JE POZITIVAN ZA OSOBU IZ BIHAĆA
  • POČELO POSTAVLJANJE ŠATORA ZA MIGRANTE NA LOKALITETU LIPA
  • BIH: TOKOM POSLJEDNJIH PET GODINA UNIŠTENO 8.992 MINA I 9.992 ZAOSTALIH EKSPLOZIVNIH OSTATAKA IZ RATA
  • SRBIJA: UKUPNO 1.624 ZARAŽENE OSOBE KORONAVIRUSOM
  • SUTRA U NAŠOJ ZEMLJI SUNČANO UZ MALU DO UMJERENU OBLAČNOST
  • BIHAĆ: ZAJEDNIČKA POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENOM STANOVNIŠTVU
  • EKOLOZI U BIH PROTIV ODLAGANJA NUKLEARNOG OTPADA NA GRANICI S BIH
  • BROJ PREMINULIH OD POSLJEDICA KORONAVIRUSA U SVIJETU PREMAŠIO 60 HILJADA
  • POLJOPRIVREDA I PROLJETNA SJETVA: PANDEMIJA POREMETILA PLANOVE OVDAŠNJIH FARMERA

PREMALO VREMENA, PREVIŠE MIGRANATA

- Služba za poslove sa strancima BiH, iako ima potpisan sporazum sa IOM-om, neće tako brzo preuzeti nadležnost nad prihvatnim centrima u Krajini

PREMALO VREMENA, PREVIŠE MIGRANATA

SARAJEVO, 10. jula - Iako su još prošle sedmice predstavnici IOM-a (Internacionalne organizacije za migracije) potpisali memorandum o preuzimanju nadležnosti nad privremenim migrantskim centrima Borići i Sedra sa državnom Službom za poslove sa strancima, do realizacije ovih planova neće doći tako brzo. Trebaće još vremena da se oni dogovore i organizuju, kazali su nam u IOM-u.

- Oni su ograničeni resursima i ljudstvom, i u kampu Ušivak ih ima malo, ali je vrlo značajno to što će oni u prvom redu vršiti identifikaciju i registraciju osoba u pokretu, kaže nam Edita Selimbegović, službenica IOM-a u BiH za odnose sa javnošću.

Na njihovu adresu poslali smo još nekoliko upita i zahtjev za odobrenje za ulazak i snimanje stanja u privremenim centrima. Jednog dana i to će biti dužnost Službe za poslove sa strancima.

- Mi ćemo moći početi preuzimati odgovornost za neke od tih centara tek kada se stvore svi uslovi. To kada bude, znaćete, poručuje Rade Kovač, šef Sektora za operativno-obavještajne poslove Službe, koji će sutra obići centre u Bihaću.

Privremeni prihvatni centri čije se preuzimanje najavljuje, Borići i Sedra u Bihaću, formirani su isključivo za prijem porodica sa djecom. S obzirom na to da se radi o najranjivijim kategorijama, uslovi u ova dva centra mnogo su bolji od onih u Biri i Miralu, gdje je smješten veliki broj migranata samaca. Iako postoje planovi da Služba za strance preuzme sve centre, uključujući Miral i Sedru, nikakvih konkretnih dogovora još nema.

Vlast Unsko-sanskog kantona, iako podržava funkcionisanje Sedre i Borića, najavila je potpuno zatvaranje Bire i Mirala u toku ove godine i upućivanje svih novih migranata u kamp Vučjak.

VEZANE VIJESTI

KOMENTARI

TRAŽI

MARKETING


RTVUSK LIVE


MARKETING